fbpx
Сьогодні
17:12 01 Тра 2020

НБУ анонсував різке зростання безробіття найближчим часом

Карантинні обмеження на роботу підприємств торгівлі, транспорту та сектору послуг, зростання невизначеності та погіршення економічних очікувань зумовили зниження попиту на робочу силу.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" НБУ за квітень.

За оцінкою НБУ, запровадження карантину, що припало на другу половину березня, не матиме значного впливу на рівень безробіття в І кварталі.

Натомість у ІІ кварталі рівень безробіття зросте до 11,5% або 12,0% у сезонно скорегованому вимірі.

Фото: НБУ

Така оцінка ґрунтується на прогнозі НБУ щодо спаду реального ВВП у ІІ кварталі, а також результатах соціологічних опитувань про кількість осіб, які раніше працювали, але втратили роботу внаслідок запровадження карантинних заходів.

За даними НБУ, кількість вакансій за період карантину різко знизилася, що може свідчити про коригування підприємствами насамперед планів щодо набору нових працівників.

Найбільше кількість нових вакансій знизилася в секторах, що сильніше постраждали від запровадження карантину: у сфері послуг, роздрібній торгівлі. Однак на тлі загального погіршення економічної ситуації й зростання невизначеності попит на робочу силу знизився і в інших секторах. Найменше кількість вакансій знизилася зокрема у сфері ІТ, найбільш пристосованої до роботи в дистанційному режимі (частка дистанційно працюючих у цій сфері зросла з 10% до 90%), і в сільському господарстві через традиційне підвищення попиту на робочу силу в період посівної кампанії.

Підприємства, згідно з опитуваннями НБУ та інформацією з відкритих джерел, повідомляли про різні стратегії роботи з персоналом: збереження працівників та оплати праці, скорочення кількості днів роботи на тиждень, переведення на дистанційний режим роботи, надання оплачуваних та неоплачуваних відпусток, звільнення частини персоналу.

"Водночас із збільшенням тривалості карантину, підвищенням невизначеності та погіршенням економічних очікувань погіршувалися й очікування щодо зміни кількості працівників", – йдеться в огляді НБУ.

Фото: НБУ

Зазначимо, в Україні підвищили мінімальну допомогу по безробіттю на період карантину.

Читайте також:

Якщо вдарила криза. Як знайти хорошу роботу на карантині

Як уряди різних країн підтримують бізнес під час карантину?

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як вижити бізнесу під час карантину?

В Україні запустили платформу екологічних вебінарів "Econline Marathon"

У Нью-Йорку Музей модерного мистецтва випустив 5 безкоштовних онлайн-курсів

20 музеїв зі всього світу, які можна побачити онлайн

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: