Екорішення: на “Дальницьких кар’єрах” в Одесі завершено будівництво станції дегазації

Група компаній «Кліар Енерджі» у рекордні терміни – за 90 днів – завершила будівництво станції дегазації на єдиному в Одесі полігоні твердих побутових відходів «Дальницькі кар'єри».

«Попри тяжку ситуацію в економіці та енергетичному секторі, «Кліaр Енерджі» виконала взяті на себе зобов'язанні та побудувала станцію дегазації. Понад те, зробила це у надкороткі терміни – лише за 90 днів», – зазначив директор групи компаній «Кліар Енерджі» Андрій Гріненко.

За його словами, зараз триває завершення пусконалагоджувальних робіт та робіт ПАТ «Одесаобленерго» з підключення станції до зовнішніх мереж. 

«Вже у травні ми зможемо постачати «зелену» електроенергію, згенеровану зі звалищного газу полігону», – зазначив Гріненко.

Проєктна потужність станції дегазації на «Дальницьких кар'єрах» становить 3 МВт, там працюватимуть три когенераційні установки австрійської компанії Jenbacher. 

«Цей проєкт дозволить утилізувати до 12 млн куб м звалищного газу на рік і виробляти щодоби близько 70 тис. кВт*год або понад 24 млн кВт*год на рік», – додав директор «Кліар Енерджі».

Як зазначив виконавчий директор ГК «Кліар Енерджі» Сергій Савчук, далі планується здійснити рекультивацію полігону та побудувати завод з енергетичної утилізації сміття, який будуватиметься за найкращими світовими стандартами.

«Проблема сміття для міста є кричущою. «Дальницьці кар'єри», який є єдиним полігоном ТПВ міста, вже давно не витримує навантаження. Не менш болючою є екологічна проблема та небезпека, яку створює накопичення газу у сміттєвих шарах. Рекультивація та будівництво заводу з енергетичної утилізації сміття перетворить для Одеси полігон із проблеми на можливість. Можливість отримувати чисту електроенергію та дихати чистим повітрям», – сказав Савчук.

Нагадаємо, 3 жовтня 2019 року під час форуму «Одеса-5Т» між представниками муніципалітету і ГК «Кліар Енерджі» був підписаний Меморандум про будівництво комплексу з переробки сміття на полігоні ТПВ-1 «Дальницькі кар'єри».

4 жовтня на місці будівництва майбутнього комплексу була закладена капсула, що ознаменувало початок реалізації спільного проєкту міської влади Одеси та української компанії-інвестора «Кліар Енерджі» вартістю понад 100 мільйонів євро. 

Будівництво та введення в експлуатацію станції дегазації на «Дальницьких кар'єрах» були заплановані як перший етап проєкту. Наступним стане рекультивація полігону та будівництво заводу з енергетичної утилізації сміття.

«Кліар Енерджі» є лідером на ринку з дегазації полігонів ТПВ та видобутку звалищного газу. Група компаній успішно реалізовує подібні проєкти в Чернігові, Харкові, Івано-Франківську, Білій Церкві, Луцьку, Дніпрі, Кривому Розі, Кременчуці, Полтаві, Херсоні, Хмельницькому. В експлуатацію загалом введено 16 когенераційних установок.

Свіжі дописи

  • Новини

Станом на січень загальна чисельність жінок у ЗСУ становить майже 70 тисяч осіб, із них близько 4 тисяч – на лінії зіткнення

Кількість жінок в армії на початок січня 2024 року становила майже 70 тисяч, повідомила заступниця… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Президент звільнив Вітюка з посади начальника Департаменту кібербезпеки СБУ

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Іллі Вітюка з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

За квітень армія рф лише на сході втратила понад 24 тисячі солдатів

Загальні втрати російської армії за квітень лише на східному напрямку становлять 24 156 окупантів, 308… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Готуємо ще сім безпекових документів для України: зброя, фінанси, політична взаємодія, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наразі Україна працює над укладенням іще 7 нових двосторонніх… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Грузинський парламент проголосував у другому читанні за скандальний закон про “іноагентів”

Грузинський парламент у середу, 1 травня, схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні.… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Новини

Генштаб: на Авдіївському напрямку українські оборонці відбили 33 атаки ворога

Протягом доби зафіксовано 100 бойових зіткнень. Найбільше - на Авдіївському напрямку. Про це передає Рубрика з посиланням… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024

Цей сайт використовує Cookies.