fbpx
Сьогодні
13:53 01 Тра 2020

Екорішення: на "Дальницьких кар'єрах" в Одесі завершено будівництво станції дегазації

Група компаній «Кліар Енерджі» у рекордні терміни – за 90 днів – завершила будівництво станції дегазації на єдиному в Одесі полігоні твердих побутових відходів «Дальницькі кар'єри».

«Попри тяжку ситуацію в економіці та енергетичному секторі, «Кліaр Енерджі» виконала взяті на себе зобов'язанні та побудувала станцію дегазації. Понад те, зробила це у надкороткі терміни – лише за 90 днів», – зазначив директор групи компаній «Кліар Енерджі» Андрій Гріненко.

За його словами, зараз триває завершення пусконалагоджувальних робіт та робіт ПАТ «Одесаобленерго» з підключення станції до зовнішніх мереж. 

«Вже у травні ми зможемо постачати «зелену» електроенергію, згенеровану зі звалищного газу полігону», – зазначив Гріненко.

Проєктна потужність станції дегазації на «Дальницьких кар'єрах» становить 3 МВт, там працюватимуть три когенераційні установки австрійської компанії Jenbacher. 

«Цей проєкт дозволить утилізувати до 12 млн куб м звалищного газу на рік і виробляти щодоби близько 70 тис. кВт*год або понад 24 млн кВт*год на рік», – додав директор «Кліар Енерджі».

На «Дальницьких кар'єрах» в Одесі завершено будівництво станції дегазації

Як зазначив виконавчий директор ГК «Кліар Енерджі» Сергій Савчук, далі планується здійснити рекультивацію полігону та побудувати завод з енергетичної утилізації сміття, який будуватиметься за найкращими світовими стандартами.

«Проблема сміття для міста є кричущою. «Дальницьці кар'єри», який є єдиним полігоном ТПВ міста, вже давно не витримує навантаження. Не менш болючою є екологічна проблема та небезпека, яку створює накопичення газу у сміттєвих шарах. Рекультивація та будівництво заводу з енергетичної утилізації сміття перетворить для Одеси полігон із проблеми на можливість. Можливість отримувати чисту електроенергію та дихати чистим повітрям», – сказав Савчук.

На «Дальницьких кар'єрах» в Одесі завершено будівництво станції дегазації

Нагадаємо, 3 жовтня 2019 року під час форуму «Одеса-5Т» між представниками муніципалітету і ГК «Кліар Енерджі» був підписаний Меморандум про будівництво комплексу з переробки сміття на полігоні ТПВ-1 «Дальницькі кар'єри».

4 жовтня на місці будівництва майбутнього комплексу була закладена капсула, що ознаменувало початок реалізації спільного проєкту міської влади Одеси та української компанії-інвестора «Кліар Енерджі» вартістю понад 100 мільйонів євро. 

Будівництво та введення в експлуатацію станції дегазації на «Дальницьких кар'єрах» були заплановані як перший етап проєкту. Наступним стане рекультивація полігону та будівництво заводу з енергетичної утилізації сміття.

«Кліар Енерджі» є лідером на ринку з дегазації полігонів ТПВ та видобутку звалищного газу. Група компаній успішно реалізовує подібні проєкти в Чернігові, Харкові, Івано-Франківську, Білій Церкві, Луцьку, Дніпрі, Кривому Розі, Кременчуці, Полтаві, Херсоні, Хмельницькому. В експлуатацію загалом введено 16 когенераційних установок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: