fbpx
Сьогодні
18:01 30 Кві 2020

Вчені навчили штучний інтелект передбачати самогубство за 2 роки до спроби

Медики з Бостона розробили нейромережу, яка здатна передбачити суїцид за два роки до спроби.

Як повідомляє Naked science, алгоритм керується у своїх прогнозах даними медичних карт пацієнтів.

Тяжка депресія, яка є передвісником суїциду, часто може бути непомітна з боку. Вчені сподіваються, що розробка допоможе ідентифікувати пацієнтів з високими ризиками суїциду, які пройшли повз увагу лікарів.

Розроблена дослідниками нейромережа була навчена на анонімізованих записах, які отримали з декількох великих медичних центрів і охоплювали близько 3,7 мільйона осіб, у тому числі 40 тисяч спроб самогубства. Система змогла передбачити 38% таких подій, в середньому через 2,1 року до самої спроби. Вчені зізнаються, що немає одного певного фактора, за яким алгоритм визначає схильність до суїциду, скоріше мова йде про "наборі доказів".

Дослідники також відзначили, що якщо деякі чинники, на які звертає увагу нейромережа, цілком зрозумілі, наприклад, залежність від алкоголю та наркотиків, інші стали для них цілковитою несподіванкою. Зокрема, важливими факторами виявилися лікування від ВІЛ чи розвиток рабдоміолізу, важкого ураження м'язової тканини.

Надійність свідчень алгоритму поки не так велика. Але вчені відзначають, що цього навчали на одній великій вибірці. Якщо адаптувати нейромережу до більш вузьких груп, точність зросте в рази.

Вчені повернули паралізованому чоловікові дотик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: