fbpx
Сьогодні
14:10 29 Кві 2020

Над Арктикою "закрилася" найбільша озонова діра

Озонова діра, яка утворилася над центральною частиною Арктики на початку весни та згодом стала найбільшою озоновою дірою, зникла, а озоновий шар відновився.

Про це повідомляє CNN з посиланням на Службу моніторингу атмосфери Коперника.

Вчені заявили, що діра з'явилася не через діяльність людей, а через сильний полярний вихор над Арктикою з холодними повітряними масами. Через більшу ніж зазвичай кількість холодного повітря почали утворюватися перламутрові хмари, на яких озон вступає в реакцію з хлором та бромом і у підсумку руйнується.

Озонова діра

Озонова діра станом на 31 березня (зліва) та відновлений озоновий шар станом на 25 квітня (справа) / Фото: NASA Ozone Watch

За словами науковців, зникнення діри теж не пов'язане з обмеженнями через COVID-19, а саме з вітрами.

Нагадаємо, площа діри над Арктикою складала близько 6 мільйонів квадратних кілометрів, це територія у три Гренландії.

Довідка. Озонова діра — значне падіння концентрації озону в озоновому шарі планети, який стримує ультрафіолетове випромінення. В разі зменшення концентрації озону шкідливе випромінення може зашкодити людям та тваринам, також радіація нагріває світовий океан, збільшуючи смертність морських істот та рослин.

Озонові діри почали регулярно з'являтися внаслідок антропогенного впливу (внаслідок діяльності людини), зокрема активного використання хлорфторвуглеводнів. Його виробництво заборонено Монреальським протоколом із захисту озонового шару Землі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: