fbpx
Сьогодні
11:02 28 Кві 2020

Кулеба вважає, що зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" повинні бути регулярними

Зустрічі міністрів закордонних справ у "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) мають бути регулярними.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу.

"Я дуже хотів би, щоб розмови міністрів закордонних справ у "нормандському форматі" стали регулярними, щоб вони не відбувалися, як Великдень, – раз на рік, але в трьох версіях різних календарів, щоб ми мали регулярний контакт, щоб було відновлено, зрештою, ту логіку, яка від самого початку, з 2014 року закладалася в інституційний механізм припинення російської агресії проти України.

Тобто це коли існує:

  • "нормандський формат" на рівні лідерів, там, де приймаються найбільш принципові стратегічні рішення,
  • є формат міністрів закордонних справ, які повинні регулярно оцінювати динаміку процесу й давати відповідні імпульси або вносити корективи,
  • є механізм зовнішньополітичних радників, котрі також перебувають у контакті та розробляють певні рішення,
  • є механізм Тристоронньої контактної групи, який уже безпосередньо займається остаточним узгодженням рішень, опрацюванням усіх деталей і забезпеченням їх виконання", – сказав міністр.

Кулеба додав, що контакти між главами МЗС Німеччини, Франції, України та РФ, "на жаль, з певного моменту стали спорадичними".

"А це неправильно, ми маємо відновити цілісність цього механізму, щоб усі елементи працювали на максимальну потужність з метою встановлення миру в Україні та припинення окупації наших територій", – наголосив глава МЗС.

Також він зазначив, що хотів би вийти на формат, щоб між ТКГ і форматом чотирьох глав МЗС було встановлено більш тісний операційний зв'язок, і щоб ТКГ інформувала за результатами своїх засідань міністрів про те, що відбувається на засіданнях, які рішення досягаються, а які ні.

"Це дасть змогу міністрам більш оперативно реагувати на динаміку подій і, відповідно, штовхати речі вперед", – сказав Кулеба.

Також він висловив переконання, що саме відновлення цілісного "нормандського" механізму в усіх його складових є важливим елементом досягнення миру в Україні.

Нагадаємо, що у четвер відбудеться відеоконференція глав МЗС у "нормандському форматі".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: