Новини

Ключову справу Приватбанку, справу Суркісів, зняли з розгляду через тиск на суд

Сьогодні, 27 квітня Велика палата Верховного суду України зняла з розгляду касаційну скаргу НБУ, Кабміну і ПриватБанку за позовом сім'ї Суркісів.

Про це НВ Бізнес повідомили представники ПриватБанку, також пише hromadske.

Велика палата Верховного суду України зняла з розгляду касаційну скаргу Національного банку України (НБУ), Кабміну і ПриватБанку за позовом сім'ї Суркісів. Таке рішення Велика палата прийняла у зв'язку з тим, що суд звернувся до Вищої ради правосуддя і Офіс генпрокурора України через тиск на суд.

У зв'язку з цим розгляд справи Суркісів у Верховному суді зняли з розгляду. Засідання мало відбутися 27 квітня.

Ця справа — ключова у процесі оскарження колишніми власниками ПриватБанку націоналізації цього банку у 2016 році.

У Національному банку України, який є стороною справи, повідомили, що розгляд продовжиться після перевірки прокуратурою того, чи здійснювався тиск на суд.

Родина Суркісів оскаржувала процедуру bail-in, яку Національний банк проводив у ході націоналізації. Ця процедура передбачає, що великі депозити низки осіб у банку обміняли на акції ПриватБанку, а самих цих осіб визнали пов'язаними з банком.

Обмінявши депозити на акції ПриватБанку держава у 2016 році фактично визнала родину Суркісів акціонерами ПриватБанку, а їхні акції, разом з акціями всіх інших акціонерів, зокрема Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, купила за 1 гривню.

Процедуру провели для того, аби зменшити тягар на націоналізований банк, адже він не мав змоги обслуговувати значні за розміром депозити пов'язаних осіб — розмір депозитів Суркісів (Ігор, Григорій, Рахміль, Світлана, Марина Суркіси та Ковалик Поліна) складав понад 1 мільярд гривень.

Водночас інші суди, зокрема розгляд справи Шостим апеляційним адміністративним судом, що розглядає справу про законність націоналізації ПриватБанку, прив'язали свої рішення до рішення Верховного суду у справі родини Суркісів та перенесли розгляд апеляцій держави на рішення судів попередніх інстанцій, якими націоналізацію ПриватБанку визнали незаконною.

Цікаво, що справу, пов'язану з процедурою bail-in, 16 березня розглядав ще й Високий суд Англії та Уельсу. Зокрема, цей суд розглядав обмін зобов'язань ПриватБанку за євробондами, випущеними у 2010 та 2013 роках (ці облігації купили колишні власники ПриватБанку та пов'язані з ними особи).

Високий суд ухвалив рішення на користь ПриватБанку та дозволив йому не платити борг колишнім власникам.

Свіжі дописи

  • Новини

У Криму не працює GPS-навігація: росіяни цілодобово глушать зв’язок

У тимчасово окупованому Сімферополі не працює GPS-навігація, а в Севастополі сигнал регулярно глушиться цілодобово. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Харкові пролунали вибухи: окупанти атакували місто КАБами

Російська Федерація ввечері понеділка, 29 квітня, запустила по Харкову керовані авіаційні бомби. У місті пролунали… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Генсек НАТО Столтенберг виступив у Верховній Раді

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав Верховну Раду, де виступив перед народними депутатами. Про це… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Вбивство українських військових у Німеччині: прокуратура ФРН не виключає політичного мотиву злочину

Німецька поліція затримала "чоловіка російської національності "підозрюваного у вбивстві українських військових 27 квітня в німецькому… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

СБУ повідомила про підозру гендиректору найбільшого виробника російських “Калібрів”

Служба безпеки зібрала доказову базу на Фаріда Абдрахманова – гендиректора російської компанії «Дослідне конструкторське бюро… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Україна та ОАЕ завершили переговори щодо Угоди про Всеосяжне економічне партнерство між Урядами

26 квітня 2024 року у м. Абу Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) Перший віце-прем'єр-міністр України –… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.