fbpx
Сьогодні
12:09 27 Кві 2020

Ключову справу Приватбанку, справу Суркісів, зняли з розгляду через тиск на суд

Сьогодні, 27 квітня Велика палата Верховного суду України зняла з розгляду касаційну скаргу НБУ, Кабміну і ПриватБанку за позовом сім'ї Суркісів.

Про це НВ Бізнес повідомили представники ПриватБанку, також пише hromadske.

Велика палата Верховного суду України зняла з розгляду касаційну скаргу Національного банку України (НБУ), Кабміну і ПриватБанку за позовом сім'ї Суркісів. Таке рішення Велика палата прийняла у зв'язку з тим, що суд звернувся до Вищої ради правосуддя і Офіс генпрокурора України через тиск на суд.

У зв'язку з цим розгляд справи Суркісів у Верховному суді зняли з розгляду. Засідання мало відбутися 27 квітня.

Ця справа — ключова у процесі оскарження колишніми власниками ПриватБанку націоналізації цього банку у 2016 році.

У Національному банку України, який є стороною справи, повідомили, що розгляд продовжиться після перевірки прокуратурою того, чи здійснювався тиск на суд.

Родина Суркісів оскаржувала процедуру bail-in, яку Національний банк проводив у ході націоналізації. Ця процедура передбачає, що великі депозити низки осіб у банку обміняли на акції ПриватБанку, а самих цих осіб визнали пов'язаними з банком.

Обмінявши депозити на акції ПриватБанку держава у 2016 році фактично визнала родину Суркісів акціонерами ПриватБанку, а їхні акції, разом з акціями всіх інших акціонерів, зокрема Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, купила за 1 гривню.

Процедуру провели для того, аби зменшити тягар на націоналізований банк, адже він не мав змоги обслуговувати значні за розміром депозити пов'язаних осіб — розмір депозитів Суркісів (Ігор, Григорій, Рахміль, Світлана, Марина Суркіси та Ковалик Поліна) складав понад 1 мільярд гривень.

Водночас інші суди, зокрема розгляд справи Шостим апеляційним адміністративним судом, що розглядає справу про законність націоналізації ПриватБанку, прив'язали свої рішення до рішення Верховного суду у справі родини Суркісів та перенесли розгляд апеляцій держави на рішення судів попередніх інстанцій, якими націоналізацію ПриватБанку визнали незаконною.

Цікаво, що справу, пов'язану з процедурою bail-in, 16 березня розглядав ще й Високий суд Англії та Уельсу. Зокрема, цей суд розглядав обмін зобов'язань ПриватБанку за євробондами, випущеними у 2010 та 2013 роках (ці облігації купили колишні власники ПриватБанку та пов'язані з ними особи).

Високий суд ухвалив рішення на користь ПриватБанку та дозволив йому не платити борг колишнім власникам.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: