fbpx
Сьогодні
10:11 26 Кві 2020

#залишайсявдома: Вчителі та батьки школярів встановили національний рекорд

Більше 10 тисяч, а саме — 10 019 людей одночасно були учасниками пятиденної онлайн-(не)конференції для батьківства та вчительства «Антикризовий національний онлайн-EdCamp 2020». Вона стала наймасштабнішою освітньою онлайн-подією в історії України, свідчать представники Національного реєстру рекордів України.

Подія відбувалася у дистанційному режимі: спікери та слухачі знаходяться по домівках, дотримуючись правил карантину. Але відстань не завадила їм ділитися знаннями та отримувати актуальну, корисну та важливу інформацію. Загалом, за 5 днів онлайн-EdCamp'у відбулося 80 689 підключень до сесій та лекцій. Було проведено лекцій та сесій загальною кількістю 55 годин від 65 спікерів у 5 напрямках: дистанційна освіта, освітня політика, фізичне здоров'я і психологічна стійкість, фінансові та правові виклики, педагогіка партнерства.

Крім українців, до події долучилися люди з 22 країн: Австрія, Білорусь, В'єтнам, Грузія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Росія, Румунія, Сінгапур, Сполучене Королівство, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Угорщина, Франція, Швеція.

«Більшість педагогів вперше зіткнулися з необхідністю навчати дистанційно, без підготовки й напрацювань. Щодо актуальності події ми не мали жодного сумніву. Вже за першу добу реєстрацію ми отримали 4000 заявок на участь, а анонсну публікацію на Facebook поширили більше тисячі людей, — пояснює голова ГО EdCamp Ukraine, радник міністра освіти і науки України Олександр Елькін. — Усі розуміли, що лише досвід участі у такому онлайн-навчанні, користування вебінарними кімнатами, додатками для смартфонів, проходження онлайн-квестів — неабиякий досвід для багатьох. Все це вони зможуть самі використовувати у роботі з дітьми. Дехто до цього моменту не знав, як залучати до навчання месенджери, соціальні мережі, навіть електронну пошту. Крім того, в них, як і у всіх українців, було безліч питань: як зміниться наше економічне становище? як не втратити здоровий глузд в умовах ізоляції? як узагалі зміниться світ після пандемії і як нам адаптуватися до цих змін? Вчителям та вчителькам, і батькам теж потрібна підтримка від всіх нас».

Вчителі та батьки школярів встановили національний рекорд

Нагадаємо, команда EdCamp Ukraine підготувала захід за рекордні два тижні, коли стало зрозуміло, що вчительство у нових умовах потребує інформації, порад та підтримки. Гасло заходу «Тримай п'ять, освіто» походить саме від бажання бути поряд, хоча б на відстані, пояснюють організатори. EdCamp Ukraine — найбільша вчительська спільнота України з-понад 25 000 учасників та учасниць і друга у світі — вже п'ять років збирає вчительство на національних (не)конференціях у Харкові та регіональних «міні-едкемпах».

Вперше на заходах EdCamp Ukraine у якості повноцінних учасників були запрошені батьки. Бо саме вони сьогодні стали головними партнерами освітян у навчанні. Організатори називають онлайн-EdCamp 2020 місцем, де відбулася консолідація знань і зусиль педагогів, батьків, представників/-ць МОН та інших органів влади, українського та іноземного експертних кіл, практично всіх авторитетних педагогічних та батьківських спільнот, бізнесу.  

Про необхідність такої підтримки свідчить і активність лекційних чатів (де під кожною сесією з'являються тисячі коментарів), і кількість переглядів записів сесій на YouTube.

Під час онлайн-EdCamp'у до українських освітян звернулися:

Окрім зірок з інших країн, у заході взяли участь спікерки та спікери з України Марія Єфросиніна, Ольга Руднєва, Слава Фролова, Олександр Педан, Наталія Мосейчук, Тарас Тополя. Владу та експертне коло представляли т. в.о. міністра науки й освіти Любомира Мандзій та колишня міністерка Лілія Гриневич, голова комітету з питань освіти, науки та інновацій у Верховній Раді України Сергій Бабак та його заступник Сергій Колебошин; перший освітній омбудсмен України Сергій Горбачов. Своє звернення записала й перша леді України Олена Зеленська.

Магістральним партнером проєкту виступив Фонд народонаселення ООН в Україні. Події надали державну підтримку Міністерство освіти і науки України, Український інститут розвитку освіти, Освітній омбудсмен України. Захід підтримали постачальники рішень для дистанційної освіти Microsoft, Lenovo, EdPro і Raccoon Gang.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: