fbpx
Сьогодні
19:40 26 Кві 2020

Вчені навчилися управляти людськими снами

Американські вчені з Массачусетського технологічного інституту розробили пристрій, який управляє людськими снами за допомогою звуків і запахів.

Про це передає App.UA.

Вчені використовують пристрій у вигляді рукавички з датчиками, які контролюють рухи м'язів, серцебиття й електропровідність шкіри. Таким чином дослідники визначають різні стадії сну.

Коли людина входить в стан гіпнагогіі – проміжний стан між дійсністю і сном – прилад передає сигнал, який зазвичай складається з одного слова. Наприклад, якщо це слово "тигр", то учасникам експерименту снився тигр.

Щоб довести ефективність технології, вчені провели 50 експериментів. Всі вони дали позитивний результат. Вчені впливали на сни не тільки за допомогою звуку, але і запаху.

Вважається, що використання ароматів під час нічних кошмарів може пом'якшити травматичні спогади. Алгоритм роботи пристрою, який використовує запахи, схожий на звуковий: коли людина входить в стадію сну, на якій відбувається консолідація пам'яті, пристрій випускає запах.

Цей аромат повинен мати зв'язок з певними спогадами людини. Як показують дослідження, запах має менший вплив на сни людини, ніж звук.

У лабораторії стурбовані етичної складової дослідження. Важливість снів полягає в їх здатності розвиватися самостійно, без стороннього втручання. Також вчені застерігають про можливість впливати на поведінку людини через сни.

Читайте також: Як спати правильно? Поради науковців та фахівців

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: