fbpx
Сьогодні
15:23 26 Кві 2020

Кабмін розблокував рахунки ”Суспільного”. Аласанія говорить, що бюрократичні процедури можуть затягнутися

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, що вносить зміни до порядку використання державних коштів, передбачених на фінансування «Національної суспільної телерадіокомпанії України».

Про це повідомляє  «Урядовий портал».

Так, документ, розроблений Міністерством культури та інформаційної політики України, «дозволяє НСТУ погасити протягом 2020 року на підставі рішення суду заборгованість перед акціонерним товариством «Євроньюз», в тому числі сплатити виконавчий збір та інші витрати виконавчого провадження».

Зі свого боку т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко наголосила, що таким чином проблема з фінансуванням Суспільного мовника, яка тягнулася декілька років, зараз, зрештою, вирішена.

Очільник Суспільного мовника України Зураб Аласанія прокоментував рішення Кабміну, яке має допомогти їм погасити заборгованість перед акціонерним товариством Euronews. Він зазначив, що хоч і постанова відкриває дорогу до розв'язання проблеми, бюрократичні процедури щодо розблокування рахунків можуть затягнутися.

Слова Аласанії цитує саме Суспільне.

«Звісно, що Суспільне вкрай позитивно ставиться до розв'язання проблеми, якій вже 10 років. Сама по собі постанова ще не означає розблокування. Рахунок досі арештований. Передбачає ця постанова те, що нам дозволено це зробити, а саме сплатити борг держави Euronews», — каже Аласанія.

Він розповів про бюрократичну процедуру, яку потрібно пройти, аби рахунки були розблоковані. Так, мовнику «буквально в понеділок» потрібно змінити паспорт бюджетної програми та подати його до Мінкульту. Далі Мінкульт, якщо погодить, передасть його у Мінфін, той у Мін'юст, а останній у Кабмін. Після цього уряд на своєму засіданні зможе ухвалити паспорт бюджетної програми.

«І тоді вже відкриється дорога до сплати, яка передбачає виплату Euronews. Потім залишається виконавче провадження юридичної служби Мін'юсту і там ми повинні заплатити ще мільйон. І там буде ще одне провадження. Рахунки будуть заблоковані, поки не буде сплачено і той мільйон», — розповів очільник Суспільного і зазначив, що не може сказати, коли це станеться і чи станеться взагалі.

«Тому так поспішно говорити, що рахунки розблоковано… Їх точно не розблоковано. Я навіть не можу сказати, коли вони будуть розблоковані точно по даті», — переконує Аласанія.

Зураб Аласанія

Нагадаємо,  наприкінці лютого на рахунки Суспільного наклали арешт — роботу каналу було заблоковано. Це пов'язано з тим, що 18 лютого Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу у понад 10,5 млн євро та 73 тис. грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз».

У «Суспільному» зазначають, колишня державна Національна телекомпанія України почала співпрацювати з «Євроньюз» у 2010 році, тобто ще до створення «Суспільного мовника». Згодом з бюджету припинили виділяти кошти на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії «Євроньюз», що й спричинило появу боргу та відповідний судовий процес.

«Суспільний мовник» отримав цей борг у спадок як правонаступник усіх прав та обов'язків колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: