fbpx
Сьогодні
Фото, відео 18:29 25 Кві 2020

Вирубка лісів, зміна клімату та пилові бурі: як Україна перетворюється на пустелю

Фото: facebook.com/vadymsliusarchuk

24 квітня по місту Рівному пронеслася пилова буря, яка спричинила падіння видимості на вулицях міста.

Цей момент зафіксували на камери очевидці, повідомляє "ТСН".

Стихія підняла у повітря пил і сміття. З цієї причини водії на дорогах ледве могли побачити інші машини.

Синоптики називають це природне явище пиловим вихором і пояснюють його виникнення безсніжною зимою, відсутністю дощів і нерівномірним прогрівом повітря. Пиловий вихор не властивий для цього регіону.

Раніше, 22 квітня, під Києвом також зафіксували пиловий вихор.

Перед цим над столицею і передмістям пронеслася пилова буря, а повітря кілька днів було найбруднішим у світі.

Так, 16-17 квітня Київську та Чернігівську область накрило пилової бурею — такого жителі столиці не бачили ніколи. Індекс забруднення повітря згідно з даними IQAir вранці 17 і 18 квітня досяг світового максимуму — повітря в Києві стало найбільш забрудненим у світі.

Тим часом, у Ніжинському районі Чернігівської області, недалеко від села Мильники, на землі утворилася справжня пустеля.

Все через те, що тут відбувалася постійна вирубка лісів, висушування каналів і боліт для сільськогосподарських полів.

Фото: facebook.com/vadymsliusarchuk

Земля почала висихати без вологи, а через те, що вирубка лісу постійно тривала, вітер в цих краях став частим гостем, повідомив активіст Вадим Слюсарчук.

"Тільки в десятці кроків від села Мильники Ніжинського району почала утворюватися справжня пустеля, яка вже не перший день несе за собою тонни піщаного пилу, як в кращих традиціях фільмів про Сахару", – написав українець.

Фото: facebook.com/vadymsliusarchuk

Слюсарчук обурився тим, що українські землі в такому стані. За його словами, тут тепер не вистачає тільки верблюдів.

"Навіщо вам Єгипет? Тепер є Мильниківська пустеля! Тільки верблюдів не вистачає", – пожартував Слюсарчук.

Сумний той факт, що піщані бурі в країні будуть відбуватися ще частіше за таких нових утворень і змін клімату.

Звідки в Україні пилові бурі?

Пилова буря накрила нас з кількох причин, серед яких — як кліматичні чинники, так і безвідповідальне ставлення влади і самих громадян до навколишнього середовища. В Управлінні екології та природних ресурсів КМДА пилову бурю списують на безсніжну зиму і відсутність звичної норми опадів:

"Як наслідок — вітрова ерозія ґрунтів, зниження рівня грунтових вод, які і є причинами утворення пилу, яку в столицю приніс північний вітер", —  повідомляє служба у Facebook.

Але справа не тільки в цьому. В Україні існує величезна проблема нераціонального використання ґрунтів, що призводить до їх виснаження та ерозії. Запобігти цьому явищу можна, але тільки якщо підійти до питання системно: використання ґрунтів повинно відповідати їх структурі — технології засівання полей і виробничий цикл повинні підбиратися відповідно до типу ґрунту, необхідно висаджувати нові лісосмуги, які затримують вітер, зберігати органічний баланс грунтів тощо. Агрохолдинги в Україні не дотримуються цих правил, одним з наслідків чого є пилові бурі.

Для здоров'я людини ці бурі дуже небезпечні. Повітря виглядає вже більш прозорим,але показники забрудненості зашкалюють через те, що разом з великими частками пилу в повітря піднявся ультрадисперсний пил.

Читайте також: Чому повітря в Києві б'є світові рекорди по забрудненню?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: