fbpx
Сьогодні
22:48 25 Кві 2020

Пожежа в зоні відчуження знищила 5% Чорнобильського заповідника

Фото Reuters

Під час пожеж у Зоні відчуження, що тривають з 4 квітня, наразі згоріло 11,5 тис. га Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника – 5% території.

Про це на брифінгу сказав директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко, повідомляє Укрінформ.

"За попередніми оцінками, постраждало близько 11,5 тис. га південно-західної частини заповідника, що становить близько 5% заповідника. З них ліси – близько 35%, перелоги – 55%, водно-болотні угіддя – 10%. Відповідно до попереднього зонування, це переважно зони антропогенного навантаження та буферні зони", – сказав Галущенко.

За його словами, щодо флори і фауни, то внаслідок інтенсивного горіння були втрачені або сильно пошкоджені певні рослинні групи.

Щодо фауни, то негативний вплив буде неістотним, оскільки на час проходження пожеж у більшості ссавців та птахів були ще відсутні кладки яєць, а молодняк не народився.

Найбільш вразлива група – птахи, які гніздяться на землях: тетерикові, кулики, водоплавні – у цей час ще не приступили до масового гніздування. Можливі поодинокі випадки загибелі кладок, але є імовірність, що процес буде відновлено.

"Великі ссавці і копитні втекли. На локальному рівні кормова база втрачена, але вони повернуться туди через деякий час. Найбільші втрати – малі ссавці, малі птахи, рептилії, амфібії", – додав Галущенко.

Загалом, наголосив він, тварини повернуться у місця згарищ через 2-3 місяці після пожеж.

Читайте також: Відкладена небезпека. Як впоратися з наслідками Чорнобильських пожеж?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: