fbpx
Сьогодні
18:51 25 Кві 2020

Дослідники дізнались, що у планет-океанів може не бути дна

Фото: shutterstock

Мінералоги з Університету Арізони заявили про те, що у планет-океанів, які поширені в Чумацькому Шляху, може взагалі не бути дна.

До таких висновків дослідники прийшли, відтворивши в лабораторії екстремальний тиск і поведінку води і кремнію в таких умовах, повідомляє Naked science.

Планети-океани покриті шаром води в сотні і навіть тисячі кілометрів поверх твердої силікатної кори. Геохімія цих світів має бути зовсім не такою, як у Землі. Біля самого дна таких планет тиск настільки великий, що поведінка води і кремнію в таких умовах поки не відома.

У ході дослідження вчені відтворили умови планет-океанів, простеживши за тим, що відбувається з водою і кремнієм при тиску до 24 ГПа (для порівняння, тиск на глибині 100 кілометрів складе близько 0,1 ГПа).

Для створення потрібного тиску експеримент провели з алмазними ковадлами – надміцними конічними алмазами, які передають стиснення на вістря. Між вістрями ковадла розмістили зразок, який містив кремній і воду. Паралельно його нагрівали за допомогою лазерних променів до високих температур, як на дні планети-океану.

Експерименти показали, що в таких екстремальних умовах речовини переходять у доволі екзотичну фазу: силікат і вода "взаємно розчиняються", утворюючи суміш, що містить мікс оксидів водню і кремнію.

Судячи з цих результатів, планети-океани можуть взагалі не мати певного твердого дна, і на їхній колосальній глибині вода переходить у силікатну літосферу через такий напіврідкий змішаний шар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: