fbpx
Сьогодні
15:06 25 Кві 2020

Арахамія про Грузію і Саакашвілі: Жодна країна не може нам вказувати, кого призначати на посади

Глава парламентської фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія прокоментував можливе ускладнення україно-грузинських відносин у випадку призначення експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі на посаду віце-прем'єра. Він називає ультиматуми грузинських політиків "політичним тиском" та неповагою до суверенітету України.

Про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Коли хтось, інша країна, будь-яка країна, велика чи маленька, буде нам казати: ми будемо відкликати посла чи робити якийсь дипломатичний тиск через призначення будь-якої людини, громадянина Україна, в уряд, то ми це не будемо допускати", — заявив Арахамія.

"Я вважаю, що це політично взагалі неможливо, ми суверенна країна, треба поважати суверенітет інших країн", — наголосив він.

Політик каже, що «неможливо уявити, щоб так вчинила Україна", маючи на увазі тиск чи шантаж щодо інших держав.

"То чому це можна робити стосовно України?", — поставив риторичне запитання Арахамія.

"Я вважаю, що ніхто не має робити який-небудь тиск щодо призначень, які ми робимо", – резюмував він.

Також Арахамія заявив, що призначити Міхеіла Саакашвілі на посаду віцепрем'єр-міністра з питань реформ голосами лише "слуг" поки неможливо. Наразі тривають консультації із іншими фракціями.

За словами лідера фракції, дата голосування за призначення експрезидента Грузії на посаду досі не визначена. Окрім цього, також необхідно внести подання на призначення до порядку денного. Це можуть зробити нардепи, зібравши 150 підписів, чи президента, ініціювавши засідання.

"Це ще не визначено: незрозуміло, чи це буде четвер чи інший день. По-друге, порядок денний не визначений. Жодних сигналів, хто буде ініціювати (наступне засідання Ради – УП) немає", – пояснив Арахамія.

Також очільник фракції розповів, що нині тривають консультації з іншими фракціями та профільними комітетами щодо призначення Саакашвілі.

Через те, що "слуги" самостійно не можуть підтримати призначення, Арахамія не виключає, що будуть домовленості з іншими політичними силами.

"Тому треба чи дочекатися, коли ми зможемо мобілізувати більше людей в парламент з нашої фракції, чи домовитися на підтримку інших фракцій для того, щоб єдиним таким поривом зробити це призначення", – сказав він.

Зазначимо, Грузія пригрозила відкликанням посла з Києва через призначення Саакашвілі, у "Слузі народу" відреагували на погрозу.

Раніше Президент Володимир Зеленський запропонував колишньому президенту Грузії і екс-голові Одеської ОДА Міхеїлу Саакашвілі посаду віце-прем'єра з питань реформ.

Саакашвілі прокоментував пропозицію стати віце-прем'єром України з реформ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: