fbpx
Сьогодні
18:25 24 Кві 2020

На станції "Академік Вернадський" відбулася офіційна передача "варти"

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Сьогодні вночі (за київським часом) відбулася офіційна передача станції «Академік Вернадський» від 24-ої Української антарктичної експедиції (УАЕ) до 25-ої.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Полярники підкреслили, що час дуже піджимав, бо з кожним днем погіршується льодова обстановка довкола станції, і вже незабаром вона стане недоступною для суден аж до наступного антарктичного літа.

Тож нашим полярникам вдалося менш ніж за 5 днів повністю розвантажити весь річний запас харчів та пального, обладнання для продовження модернізації станції, та передати всі справи.

За 5-6 днів судно «Бетанцос» з командою полярників має досягнути Чилі.

«Наразі ми спільно з Постійним представництвом України в Чилі опрацьовуємо подальший шлях повернення експедиції в Україну. Це може зайняти трохи часу, враховуючи обмеження на перетин державних кордонів та зміни у авіасполученні, які наразі діють у світі. Зокрема наразі ведемо складні перемовини щодо того, чи необхідно при поверненні з Антарктиди відбувати обов'язковий 2-тижневий карантин – адже з одного боку Антарктида лишається єдиним континентом, де поки що коронавірусу нема, але з іншого – при встановленні правил карантину жодна з країн це виключення формально не прописала… Але в будь-якому разі ми дуже раді, що перезмінка полярників таки відбулася, і шлях повернення додому до близьких та рідних для наших зимівників таки розпочався після більш ніж року полярної вахти, всупереч пандемії коронавірусу та складним погодним умовам», – зазначив очільник НАНЦ Євген Дикий.

Раніше повідомлялося, що 25-та Українська антарктична експедиція прибула на станцію "Академік Вернадський".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: