fbpx
Сьогодні
23:03 24 Кві 2020

“Доведеться вийти ще далі за межі нашої зони комфорту”: у МВФ очікують ще гірших наслідків кризи

Попередні прогнози про "найбільше потрясіння" для світової економіки з часів Великої депресії можуть бути скориговані в гірший бік

Про це директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва написала у блозі на сайті фонду.

"Фонду, як і нашим країнам-членам, можливо, доведеться вийти ще далі за межі нашої зони комфорту й подумати, чи не слід застосовувати виняткові кроки в цій винятковій кризі", – зазначила очільниця МВФ.

Вона наголосила на потребі продумати нові підходи у тісній співпраці з міжнародними інститутами, а також із приватним сектором, аби допомогти уразливим країнам пройти через цю кризу та стати міцнішими.

У цьому зв'язку Георгієва нагадала, що МВФ та найпотужніші економіки світу вже здійснили багатомільярдні вливання для підтримки економіки та зменшення негативного впливу карантину.

Водночас вона зауважила, що перед бідними країнами й економіками, що розвиваються, стоять серйозні проблеми.

"Для наших найбідніших країн-членів потрібно набагато більше пільгового фінансування. У той час як пік захворювань ще попереду, багато економік потребуватимуть значних видатків для подолання кризи в галузі охорони здоров'я, а також мінімізації банкрутств та безробіття, одночасно поставши перед дедалі більшими потребами зовнішнього фінансування", – вказала Георгієва.

Утім, за її оцінкою, цю проблему не розв'язати простим кредитуванням: "Криза додає ще більше боргового навантаження, тож багато країн можуть опинитися за межами стійкого становища".

Георгієва заявила, що МВФ, який володіє кредитним потенціалом в розмірі 1 трлн доларів, вже схвалив надзвичайне фінансування для 21 зі 103 країн, які звернулися з проханням про допомогу, і підготував для цього різні інструменти.

Георгієва також заявила, що пандемія викликала глобальну кризу, яка змусила 170 економік скорочуватися.

Раніше МВФ заявили, що готові збільшити розмір підтримки України.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: