fbpx
Сьогодні
18:49 24 Кві 2020

Bellingcat викрили пов'язаного зі збиттям MH17 офіцера ФСБ, він виявився куратором зрадника з СБУ

Фото Reuters

Проаналізувавши записи СБУ, що були оприлюднені після затримання генерала Шайтанова, у Bellingcat дійшли висновку, що куратор та вербувальник останнього – полковник ФСБ Єгоров – це "Ельбрус" із записів про збиття малайзійського Boeing.

Розслідування Bellingcat оприлюднено на їхньому сайті, передає Еспресо.

Після затримання генерал-майора СБУ Шайтанова у Bellingcat вирішили дослідити роль полковника ФСБ Ігоря Єгорова, що завербував українського силовика.

Нагадаємо, Єгоров доручив організувати вбивство Адама Осмаєва, а також – міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Раніше Bellingcat та The Insider встановили, що полковник Ігор Анатолійович Єгоров, – старший офіцер з елітних сил Спецзназу ФСБ, відомого як відділ V, наступника елітного підрозділу та спецоперації КДБ "Вимпел".

У своїх попередніх розслідуваннях ролі таємних підрозділів ГРУ у нагляді та наданні допомоги російським та підтримуваним Росією бойовикам на Сході України розслідувачі Bellingcat натрапили на цю людину, яка у 2014 та 2015 роках багато подорожувала – під двома різними особами – як Ігор Єгоров ( його справжнє ім'я), і як Ігор Семенов (його прикриття), між Москвою та трьома центрами управління військовими діями Росії на Донбасі: Ростовом, Сімферополем та Краснодаром

У травні 2018 року Bellingcat встановив та публічно розкрив особу одного з кураторів на Донбасі, який діяв під псевдо "Андрій Іванович" та позивним "Orion". Цим оперуповноваженим був Олег Іваніков, полковник з російської військової розвідки (ГРУ), який 2 роки служив під псевдо Андрія Івановича Лаптева на посаді міністра оборони підтримуваної Росією відривної території Південної Осетії.

Російські видання, а також російські найманці і добровольці раніше згадували про "Оріона", що діяв на Донбасі в середині 2014 року .

У Bellingcat зазначають, що Олег Іваніков, він же "Orion", він же "Андрій Іванович" як офіцер, мав конкурента з ФСБ на Донбасі, що дублював його повноваження у протистоянні двох російських спецслужб.

Ним виявився "Ельбрус".

Найперші публічні посилання на "Ельбруса" з'явилися від блогера-сепаратиста та військового кореспондента Бориса Рожина ("Полковник Кассад"), який у листопаді 2014 року вперше написав про невдалу спробу двох військовослужбовців, встановлених Москвою – "Дельфіна" та "Ельбруса" – консолідувати понад 20 розрізнених угрупувань в "ЛНР".

В іншому дописі від січня 2015 року він написав, що "Ельбрус" базувався в Луганську, і разом з "Дельфіном", який базується в Краснодоні, не змогли створити нову спільну армію двох проросійських невизнаних республік. . Розслідування "Нової газети" від лютого 2016 року цитує місцеві джерела, коли описує "Ельбруса" як старшого офіцера ФСБ у відставці, який базувався в Луганську в 2014 році. Нарешті, розслідування "Медузи" у справі про викрадення Надії Савченко (березень 2016 року), цитує командира підрозділу "ЛНР", який каже, що він особисто затримав Савченко до того, як відбувся артилерійський обстріл. Потім він сказав, що передав її "Ельбрусу, який назвав себе радником ФСБ керівництва ЛНР".

У Bellingcat заявляють, що припустили, що "Ельбрус" – це Єгоров на початку 2019 року. Вони зауважують, що маршрут пересування полковника перегукувався з таким же в "Оріона".

Обидва полковники відвідували Сімферополь, Краснодар та Ростов під реальними іменами, а назад бронювали по два квитки – під рельними іменами та псевдо.

Третьою зачіпкою стало те, що полковник Єгоров був заступник голови Асоціації ветеранів "Вимпелу"

Гіпотеза про те, що полковник Єгоров насправді є "Ельбрусом", отримала сильний поштовх, коли в листопаді 2019 року JIT опублікував ряд перехоплених телефонних дзвінків за дні перед самою посадкою рейсу MH17, в якому були розмови між бойовиками "ЛНР" та ДНР". В одній розмові, перехопленій 16 липня 2014 року (за день до польоту MH17), бойовик запитує у свого товариша, чи вже зустрічався він із – судячи з контексту – нещодавно прибулим командиром "Ельбруса". Цей бойовик продовжує пояснювати, що він знав "Ельбруса" "ще з подій Криму" – нібито посилаючись на проект анексії Криму – і описує його як офіцера "Вимпеля Спецназа" ФСБ на ім'я Ігор. Він також описує Ігоря "Ельбруса" як такого, що має мовленнєві вади, що також можна визначити в аудіозаписах Єгорова, опублікованих СБУ.

З решти розмови, яка пронизана зневажливими коментарями щодо стратегічних навичок ведення війни Ельбрусом ("ці хлопці лише знають, як проводити спеціальні операції, але не мають поняття про загальну війну"), стає зрозуміло, що Ельбрус був привезений з Росіїдля прийняття рішень вище рівня місцевих командирів у військовому ланцюзі командування. Зважаючи на те, що його приїзд був безпосередньо перед трагічним збиттям MH17 російською ракетою Бук, така роль Ельбруса викликає зацікавленість у розслідуванні MH17, що частково пояснює публікацію перехоплювань JIT.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: