fbpx
Сьогодні
21:16 22 Кві 2020

Дитячий омбудсмен звернувся до поліції через використання немовлят на зйомках фільму "Дау", прокуратура порушила справу

Уповноважений з прав дитини Микола Кулеба звернувся до поліції через використання немовлят з Будинку дитини в Харкові під час зйомок фільму "Дау. Дегенерація" російського режисера Іллі Хржановського.

Про це Кулеба повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"За отриманою попередньо інформацією, у зйомках використали дітей з будинку дитини. У кадрах – немовлята. Це діти, для яких участь у таких зйомках може бути травмою на все життя! Є також і інші факти, які потребують підтвердження", – написав Кулеба.

Він заявив, що звернувся із запитом до поліції.

В мережі з'явилася інформація і кадри стосовно використання дітей у зйомках фільму "ДАУ. Дегенерація".Додам зображення…

Posted by Микола Кулеба on Tuesday, April 21, 2020

На звинувачення Кулеби відповіла компанія "Феномен-Україна", яка займалася організацією зйомок проєкту в Харкові, повідомляє "Главком".

Зйомки відбувалися в 2011 році, зазначили в компанії.

Участь дітей у проєкті було погоджено з органами опіки, а на майданчику вони перебували разом з офіційними опікунами. Зйомки, за словами компанії, тривали менш ніж 2 години.

"Феномен-Україна" має дозвіл на зйомку і підтвердження того, що діти перебували з опікунами, які відразу після зйомки залишили знімальний майданчик, а в опікунів немає жодних претензій до "Феномен-Україна". Ніякого впливу на дітей реквізитом або модельними копіями наукових і медичних приладів здійснено не було", – йдеться в заяві.

"Дау" – міжнародний художній проєкт, створений за участю державних європейських культурних фондів. Він поєднав у собі кіно, науку, перфоманс, релігію, художні експерименти, літературу та архітектуру.

"Дау. Дегенерація" – шестигодинна стрічка про інститут, який уособлює радянське суспільство. Безліч сцен фільму знімалися в Харкові. Участь у зйомках взяли, зокрема, Михайло Бродський, Нестор Шуфрич, Михайло Добкін і Дмитро Гордон.

Творців "Дау" неодноразово звинувачували в порушеннях етики і нелюдському ставленні до учасників.

Кошти на виробництво "Дау" спочатку виділило Міністерство культури РФ, але їх довелося повернути через зрив термінів виробництва.

"Держкіно" вклало у виробництво фільму понад 5 млн гривень, і його комісія схвалила і високо оцінила стрічку у квітні 2018 року.

Ілля Хржановський – російський режисер і продюсер. З грудня 2019 року – художній керівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", створення якого частково профінансували російські бізнесмени Герман Хан і Михайло Фрідман.

Тим часом, прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу про можливе катування немовлят на зйомках фільму «Дау» Іллі Хржановського, повідомляє Офіс генерального прокурора.

«За інформацію правоохоронців, неповнолітнім особам, вірогідно з числа дітей-сиріт, групою осіб у процесі кіновиробництва могли бути заподіяні фізичний біль або моральне страждання шляхом насильницьких дій», – йдеться в повідомленні.

Крім провадження за ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу ювенальні прокурори також зареєстрували провадження за ч. 3 ст. 300 – виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: