fbpx
Сьогодні
12:07 21 Кві 2020

Королеві Єлизаветі II виповнилося 94 роки

Королеві Великої Британії Єлизаветі II сьогодні, 21 квітня, виповнилося 94 роки.

Єлизавета II офіційно займає трон 67 років. Її правління почалося в 1952 році, коли королеві було 25 років. Таким чином, Єлизавета II є найстаршим монархом в історії Великобританії і рекордсменом за перебування на престолі. Ще в 2015 році вона побила рекорд своєї пра пра бабусі королеви Вікторії, яка правила 63 роки, шість місяців і два дні.

Єлизавета ІІ народилася у 1926 році в Лондоні. Свій перший титул вона отримала одразу ж після народження, її нарекли принцесою Йоркською.

Королева Великої Британії Єлизавета II

Свої дитинство і юність вона провела в Букінгемському палаці, де отримала першокласну гуманітарну освіту. Крім рідної мови, Єлизавета II вільно володіє французькою. Вона вивчила її самостійно.

Єлизавета ІІ зійшла на престол 6 лютого 1952 року в віці 25 років, після смерті свого батька, короля Георга VI. Її коронацію вперше транслювали. Цим багато хто пояснює популярність королеви серед населення.

Королева Великої Британії Єлизавета II

Під час довгого правління королеву і хвалили, і критикували. Однак всі відзначають людяність британської королеви.

Єлизавета II одружена з офіцером британського флоту Філіпом Маунтбетеном. У них народилося четверо дітей: Чарльз, Анна, Ендрю і Едвард.

Королева Великої Британії Єлизавета II

Улюблені хобі королеви Єлизавети II – породисті собаки і верхова їзда, пізніше коней змінили автомобілі.

Також вона захоплюється садівництвом і подорожами. Королева відвідала понад 130 країн світу.

Єлизавета ІІ – символ для британців, натхненник і приклад для наслідування у всьому – від світогляду до моди. Сьогодні королева з Віндзорської династії є рекордсменом серед всіх британських монархів за віком і тривалістю правління.

Крім правління у Великобританії, Єлизавета II визнається королевою і в Австралії, Новій Зеландії, Канаді, Папуа-Нової Гвінеї, Ямайці, Барбадосі, Багамських Островах і ще восьми невеликих країнах.

Королева Великої Британії Єлизавета II

👑 Як святкує своє 94-річчя королева

Разом з чоловіком, герцогом Единбурзьким Філіппом, вона знаходиться на самоізоляції у Віндзорському замку.

Через пандемію коронавірусу британська королева відмовилася від пишного святкування і планує провести віртуальну вечірку на платформі Zoom, де до неї приєднаються інші члени королівської сім'ї.

Гарматні святкові салюти також скасовані. Королева Єлизавета II через пандемію скасувала салют на свій день народження — вперше за 68 років. Раніше королева назвала їх недоречними. Вперше за 68-річне правління королеви її день народження буде без церемоній.

Щорічний червневий парад Trooping Of The Colour, який проводять на честь королеви, також пройде з деякими змінами через пандемію. Програму параду скоротять.

Королева Єлизавета любить нестандартні святкування днів народження. Коли їй виповнилося 80 років, вона влаштувала дві вечірки. Одна з них називалася Дитяче свято у палаці, на яке вона запросила 2 тис. дітей. Друге свято було присвячене 80-річним — гостями стали люди, яким також виповнилося 80 років.

Королева Єлизавета II відзначає свій день народження двічі. Перший раз — 21 квітня, а другий раз — в червні, коли у Великобританії стає тепло і можна влаштувати публічне свято. Дата другого святкування щороку змінюється.

Президент Володимир Зеленський вже привітав королеву зі святом.

"Від імені всіх українців я із приємністю передаю теплі вітання Її Величності Королеві з днем народження! Королева є символом мужності, віри та відданості. Я бажаю Її Величності і всім британцям міцного здоров'я, гармонії і благополуччя", — йдеться в привітанні президента.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: