fbpx
Сьогодні
16:16 21 Кві 2020

Українські екоактивісти просять Google не закривати доступ до системи громадського моніторингу атмосферного повітря

Фото: facebook.com/EcoCityProject

Українські екоактивісти звернулися до менеджменту представництва Google в Україні з проханням підтримати системи громадського моніторингу атмосферного повітря.

Про це пише Рубрика з посиланням на відкритий лист громадських організацій.

"До менеджменту представництва Google в Україні звертається команда громадського проекту моніторингу атмосферного повітря EcoCity спільно з громадськими організаціями, діячами та науковцями України з проханням підтримати громадські системи моніторингу довкілля та не руйнувати можливість громадян нашої країни отримувати оперативну та незалежну інформацію про стан та якість атмосферного повітря! У ці не прості для довкілля України часи ми звертаємося до Вас та просимо підтримати системи громадського моніторингу атмосферного повітря! Ми, всі разом, просимо менеджмент сервісів Google зробивши виключення зі своєї корпоративної політики та надати проекту EcoCity доступ до сервісів Google Maps на умовах пробоно (без оплати)", – просять активісти.

Громадський моніторинг якості повітря в Україні

Громадський моніторинг якості повітря EcoCity заснований у червні 2018 року за ініціативи талановитої учнівської молоді м. Івано-Франківськ. Ця дитяча ідея моніторингу якості повітря була втілена у життя юними робототехніками за підтримки та допомоги свідомих громадян, соціально відповідального бізнесу міста Івано-Франківськ, експертів та науковців.

Згодом громадський моніторинг якості повітря EcoCity як соціальний та екологічний проект був поширений на цілу Україну, особливо у міста промислових агломерацій (Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпро, Харків, Маріуполь) з високим рівнем забруднення довкілля.

Наразі це єдиний в Україні проект, який розвиває громадський моніторинг атмосферного повітря не тільки часток мілкодисперного пилу РМ10 та РМ2.5, а й токсичних забруднюючих речовин – діоксиду азоту, чадного газу, формальдегіду, аміаку, приземного озону та радіації.

"Наш проект створений не заради отримання прибутку, а сайт та інформація про стан та якість повітря надається громадянам України цілком безоплатно. Так само і інші сервіси аналітики, накопичення та обробки даних у нашому проекті громадського моніторингу повітря EcoCity є безоплатними для громадських організацій, експертів з охорони довкілля та науковців.

При створенні нашої мапи моніторингу ми використали сервіси Google Maps. Наш вибір був продиктований в першу чергу високою якістю цих карт та зручністю для користувачів з усієї України.

Ми розуміємо, що сервіс Google Maps надає нам та в першу чергу нашим користувачам 28000 безоплатних звернень до своєї карти в місяць. І довгий період системі громадського моніторингу повітря EcoCity цього було достатньо щоб інформувати населення України про якість та безпечність повітря", – пояснюють активісти.

У чому проблема?

"Нам вистачало цих безкоштовних запитів до 16 квітня 2020 року, коли «пилова буря» накрила столицю України, а дим від пожеж в Чорнобильській зоні полонив Київ, а згодом і Дніпро, Запоріжжя та Краматорськ. Громадяни з цілої України пильно слідкували за якістю повітря, та використовували інтерактивну мапу нашого проекту, щоб розуміти – коли чекати забруднення, коли очиститься повітря, і можна буде привідкрити вікно для провітрювання або вийти на відкрите повітря. У ці непрості для українців часи мапа нашого проекту стала чи не єдиним джерелом оперативної інформації. Громадські діячі, науковці та журналісти попереджали населення міст використовуючи дані з наших ресурсів. Багато людей з серцево-судинними хворобами та хворобами дихальних шляхів (особливо люди що хворіють на астму та мають хронічні форми захворювань легень) використовують наш сервіс як життєву необхідність.

У цих умовах екологічної кризи різко збільшилась кількість користувачів громадської системи моніторингу повітря та різко збільшилась кількість запитів до карти з даними моніторингу на сайті нашого проекту. Наслідки цього не заставили чекати – тільки за 18 квітня, за один день інформування громадян про екологічну небезпеку, за користуванням сервісом Google Maps було нараховано 96$ США.

Ми власним коштом здійснюємо підтримку нашого серверу та адміністрування нашого ресурсу громадського моніторингу повітря. Ми власним коштом покращуємо наші сервіси інформування для громадян. Проте наш громадський проект фактично не зможе сплачувати такі великі рахунки від Google. Інформація зі станцій громадського моніторингу повітря на мапах нашої системи відкрита цілому світу та мешканцям України, і ми за це не отримуємо кошти від них. Безоплатність за інформацію про стан повітря та відкритість цієї інформації для всіх – це ключовий принцип громадського моніторингу довкілля як в Україні, так і про світові. Будь-яка людина має право на чисте повітря та на доступ до інформації про чистоту повітря.

Щоб назбирати 158$ США за користування сервісами Google Maps ми звернулись до еко-активістів, експертів та науковців з усієї України. І вони нам допомогли. Активні та свідомі люди, які відстоюють свої права на чисте довкілля та подекуди ризикують своїм життям у цій боротьбі, нам допомогли тимчасово втримати систему громадського моніторингу повітря в Україні. І ці кошти вже оплачені на виставлений рахунок Google Map.

Усі учасники проекту EcoCity та наші партнери розділяють цінності соціальної відповідальності, які сповідує Google. Я особисто, члени нашої команди та наші партнери розділяють вислів з історії Google: «Найкраща винагорода для винахідника – бачити, як створена тобою технологія несе користь людям…».

Наша команда радіє, що громадський моніторинг якості повітря EcoCity, який ми створили, є необхідним інструментом у інформуванні населення в разі забруднення повітря в Україні. Ми радіємо, що нашою розробкою користується велика кількість людей. Ми радіємо бути корисними еко-активістам з усієї України та дякуємо їм за підтримку. І ми хочемо розділити цю радість з Вами, разом з командою Google. Ми хочемо, щоб ми всі разом надавали наші сервіси громадського моніторингу якості повітря України, які базуються на сервісі Google Map, нашим громадянам безоплатно. Ми всі маємо право на чисте повітря!

Саме тому, у ці непрості для довкілля України часи ми звертаємося до Вас та просимо підтримати системи громадського моніторингу атмосферного повітря! Ми, всі разом, просимо менеджмент сервісів Google зробивши виключення зі своєї корпоративної політики та надати проекту EcoCity доступ до сервісів Google Maps на умовах пробоно (без оплати). Громадські системи моніторингу повітря не декларативно, а діями демонструють соціальну відповідальність перед майбутніми поколіннями українців. Ми просимо Вас та усю спільноту Google допомогти нам у цьому!", – пояснює куратор громадського моніторингу повітря EcoCity Олексій Трелевський.

Як допомогти?

"Партнери, еко-активісти, громадські організації, журналісти, експерти, науковці та громадяни – усі хто користується нашими системами моніторингу повітря! Якщо ви погоджуєтеся з нашим зверненням та підтримуєте його – просимо, ставте у коментарях до посту свою згоду, назву організації
або ім'я та прізвище.

Поширюйте це звернення серед вашої спільноти з хеш-тегом:

#Google_please_help_EcoCity
#Google_helpsave_cleanair", – пояснюють активісти.

Нагадаємо, в Україні запустили платформу екологічних вебінарів "Econline Marathon".

Читайте також: Виміряти, чим ми дихаємо: як в Україні працює громадський моніторинг повітря

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький назвав лісові пожежі у Житомирській області найбільшими за 24 роки.

Раніше в МВС назвали дві версії виникнення пожеж.

Також у Зеленського назвали площу, яку охопили пожежі в Житомирській області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: