fbpx
Сьогодні
15:56 21 Кві 2020

Фінальна редакція "антиколомойського" законопроєкту: що хочуть змінити

Члени фінансового комітету ВР підготували останню редакцію банківського законопроєкту № 2571-д – зокрема, пропонують збільшити терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність із законодавством.

Про це йдеться у допоміжній таблиці до порівняльної таблиці до законопроєкту, пише "Економічна правда".

Зокрема, пропонують прибрати зміну до ст. 530 Цивільного Кодексу щодо того, що норма "якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час" може мати винятки, передбачені законом.

Крім цього, із ст. 74 закону про НБУ "Рішення, дії або бездіяльність Нацбанку чи його посадових та службових осіб можуть бути оскаржені до суду виключно з метою встановлення їх законності. Особливості оскарження окремих рішень Національного банку встановлюються законом" пропонують прибрати слово "виключно".

Водночас у закон "Про виконавче провадження" додали, що "не підлягають арешту кошти банку, що знаходяться на його кореспондентських рахунках" і також, що "стягнення коштів з кореспондентських рахунків банку здійснюється у порядку, встановленому НБУ".

Також додали норму про розмір статутного капіталу банку не більше 200 млн (зараз – 500 млн).

Крім цього, у законопроєкті до другого читання збільшено терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність із законодавством (чинна норма – 180 днів, у першому читанні – 90, пропонують збільшити до 120 днів).

Також пропонують затвердити норму, що на період карантину зупиняються терміни надання банками інформації, яка становить банківську таємницю про юридичних та фізосіб на вимогу правоохоронних органів, АМКУ, виконавчої служби, суду тощо.

Комітет Верховної Ради уже розглянув майже 1000 поправок до "антиколомойського" законопроекту, 235 враховано.

Як повідомлялося, Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні за законопроект №2571-l про банківську діяльність, ухвалення якого є однією з двох умов укладення нової угоди з Міжнародним валютним фондом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: