fbpx
Сьогодні
23:13 20 Кві 2020

Ініціатору нідерландського референдуму проти асоціації України та ЄС допомагав ідеолог "ДНР" Корнілов, - європейські ЗМІ

У Нідерландах оприлюднили дані про тісні контакти ультраправого політика, голови партії Форум за демократію Тьєррі Боде з Росією. У 2016 він ініціював референдум, на якому голландці виступили проти угоди про асоціацію України та Євросоюзу.

Як повідомляє видання EU Observer, раніше цього тижня сайт розслідувань Zembla та радіостанція De Nieuws BV повідомили про зміст внутрішнього листування керівництва партії в месенджері WhatsApp.

У текстах, написаних чотири роки тому, Боде повідомляв про свої контакти з Володимиром Корніловим, якого сам Боде описував як "росіянина, який працює на Путіна", а також "дуже впливового діяча".

Після того як Боде заявив у нідерландських ЗМІ, що Україна відправляє агентів для втручання у голосування на референдумі, колеги по Форуму за демократію запитали його про докази. "Інформація походить від Корнілова", – відповів на ці питання Боде.

Також Боде натякав на фінансову допомогу від Корнілова. Коли його організації бракувало грошей, Боде написав колегам: "Можливо, Корнілов заплатить?" Це та інші аналогічні повідомлення він супроводжував смайликами.

З опублікованих повідомлень у WhatsApp також видно, що політик був проти членства Нідерландів у НАТО.

Боде у четвер, 16 квітня, назвав свої тексти 2016 року іронічними, а коментарі про Корнілова "грайливим перебільшенням". На сайті партії політик підкреслив, що його повідомлення в WhatsApp були процитовані "поза контекстом" і "їх важко сприймати серйозно".

Володимир Корнілов є вихідцем з Донецька й колишнім директором української філії російського Інституту країн СНД Костянтина Затуліна. В Україні за президентів Ющенка та Януковича він позиціював себе як політолога та історика. У період референдуму 2016 року Корнілов відвідував Нідерланди, представляючи себе нейтральним експертом, але виступаючи проти ратифікації угоди між Україною та ЄС.

Наразі мешкає у Москві, де виступає на державному ТБ із антиукраїнськими заявами. Також йому надають слово на сепаратиських каналах, які ведуть мовлення з окупованого Донецька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: