fbpx
Сьогодні
13:51 18 Кві 2020

Благодатний вогонь зійшов у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

Благодатний вогонь зійшов у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі. 

Церемонію щорічно у Велику Суботу перед Великоднем спільно проводять грецький Єрусалимський православний патріархат і Єрусалимський патріархат Вірменської апостольської церкви. Винос благодатного вогню символізує воскресіння Ісуса Христа.

Для участі у церемонії до Єрусалиму прибули представники близько 20 церков.

Благодатний вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового, про яке говорив ще апостол Петро, і вважається святинею для віруючих. Його поява напередодні православної Пасхи, незважаючи на регулярність, називають "дивом сходження Благодатного вогню".

Благодатний вогонь

Благодатний вогонь

Перед тим як патріарх Єрусалиму Феофіл в одному підряснику увійшов до Кувуклію (саме священне місце — каплицю над кам'яним ложем Гробу Господнього в однойменному єрусалимському храмі), де молився про сходження Благодатного вогню, всі свічки і світильники в храмі були погашені. За давнім церемоніалом, перед входом в Кувуклію шати патріарха Феофіла III і сама каплиця були ретельно оглянуті на предмет наявності будь-яких засобів для штучного отримання вогню.

Очікування вогню після того, як патріарх Єрусалимський зайшов до каплиці, триває завжди різний час, але останні роки, як правило, не більше півгодини.

У цьому році в зв'язку з безпрецедентними заходами безпеки через пандемію коронавірусу вхід паломникам в Храм Гроба Господня був заборонений – на церемонії були присутні тільки клірики. Однак побачити диво сходження Благодатного вогню міг кожен.

Читайте також:

Великдень вдома: як святити паски під час пандемії коронавірусу

Як Великдень на карантині відсвяткували католики

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: