fbpx
Сьогодні
13:52 17 Кві 2020

Консенсус-прогноз Мінекономіки на 2020: падіння ВВП на 4,2%, інфляція 7%

У 2020 році ВВП України впаде на 4,2%, а інфляція прискориться до 7% (у розрахунку грудень до грудня попереднього року), у 2021 році економічне зростання відновиться.

Про це повідомляє консенсус-прогноз експертів опублікований Міністерством економіки.

Повідомляється, що у 2021 році матиме місце економічне зростання на рівні 2,4%, а інфляція уповільниться до 5,9% (у розрахунку грудень до грудня попереднього року).

Найбільша загроза для економічного відновлення в Україні на думку експертів – це тривале продовження та посилення внутрішніх карантинних заходів.

У контексті економічної політики, яку доцільно впроваджувати для підтримки бізнесу під час карантину, найбільшу оцінку експерти надали збільшенню дефіциту бюджету щонайменше до 6% для формування достатніх фіскальних стимулів.

А щодо заходів, які необхідно впровадити для підтримки населення – надання державної фінансової допомоги найбільш вразливим верствам населення для зниження соціальної напруги та стимулювання попиту.

За оцінкою експертів значущими ризиками для української економіки є дефіцит зовнішнього фінансування та звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталів (зовнішні ризики) та значне зростання дефіциту державного бюджету та касових розривів у ПФУ, інших Фондах державного соціального страхування (внутрішні ризики).

Також більшість експертів вважають, що поведінка людей та структура попиту після завершення пандемії зміниться, але не суттєво.

Разом з тим, прискоряться процеси діджіталізації, роботизації та використання модальності "віддаленого робочого місця".

Консенсус-прогноз – це усереднені значення основних прогнозних показників економічного розвитку України, які розраховані як медіана на основі експертних оцінок учасників опитування, фахівців у сфері макроаналізу та прогнозування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: