fbpx
Сьогодні
18:16 16 Кві 2020

Пилова буря в Києві вплине на врожайність та ріст зелених насаджень

Пилова буря, яка накрила Київ, спричинена вітровою ерозією ґрунтів, що відбувається через відсутність опадів.

Це явище пояснив депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий на своїй сторінці у Facebook.

«Пилова буря – незвичне для Києва явище. Звідки воно? Те, що зараз спостерігаємо у Києві та області, – результат вітрової ерозії ґрунтів. Це явище спричинене тривалою відсутністю опадів, в тому числі й снігу взимку. Верхня частина ґрунту зараз пересушена. Тож пориви вітру, які складають 7-12 метрів за секунду, розносять верхній шар сухої землі на великі відстані», – написав він.

Пилова буря може призвести до негативних наслідків як для сільського господарства, так і для зелених насаджень у місті. Явище загрожує також і здоров'ю киян.

Зокрема, це може призвести:

  1. Нашкодити зеленим насадженням. Вітер переносить частинки ґрунту, які мають інший склад, ніж в зелених зонах Києва, вони більш засолені. Це вплине на ріст дерев і рослин, для яких такий склад землі не підходить
  2. Зниження врожайності. Сільськогосподарські землі пересушені, а вітер здуває родючий шар ґрунту
  3. Загрози здоров'ю людей. Зараз в повітрі підвищена концентрація дрібнодисперсних частинок пилу. Також повітря може бути забруднене хімікатами, якими обробляються поля

Депутат зазначив, що кияни мають поберегтись бурі та поки залишатись вдома.

«Поки пилова буря не закінчилась, раджу всім жителям Києва, по-перше, за можливості лишатись вдома. По-друге, щільно закрити всі вікна до моменту, коли вітер стихне. І по-третє, якщо є нагальна потреба вийти, то крім маски вдягніть ще і окуляри, щоб пил не потрапив в очі», – порадив він.

Водночас він додав, що невдовзі будуть дощі, які пом'якшать наслідки пилової бурі. Проте через зміну клімату подібні явища будуть траплятися частіше.

«Укргідрометцентр прогнозує дощі 20-21 квітня. Це дозволить зволожити ґрунти і зменшити концентрацію пилу в повітрі. Але внаслідок зміни клімату і, відповідно, малої кількості опадів, пилові бурі будуть повторюватися», – відзначив Яловий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: