fbpx
Сьогодні
23:17 15 Кві 2020

Колишнього заступника генпрокурора Луценка призначили до МЗС: чим він буде займатися

Євгенія Єніна, колишнього заступника ексгенпрокурора Юрія Луценка, призначили заступником голови МЗС України.

Про це повідомив в Facebook міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За словами Кулеби, Єнін був повернутий на дипломатичну службу за його ініціативи.

"Сьогодні в дипломатію з моєї ініціативи повертається Євген Єнін. Тільки що Уряд призначив його на посаду заступника міністра закордонних справ", — заявив міністр.

Кулеба поінформував, що Єнін займатиметься такими питаннями:

  • куруватиме справи, пов'язані з катастрофою малазійського авіарейсу MH17 в небі над Донбасом (2014 рік) та рейсу Міжнародних авіаліній України PS752, який був збитий іранськими військовими під Тегераном (січень 2020 року);
  • куруватиме "юридичне переслідування держави-агресора" в міжнародних судах;
  • куруватиме американський та азійський напрями зовнішньої політики та консульську службу.

Сьогодні в дипломатію з моєї ініціативи повертається Eugene Enin. Щойно Уряд призначив його на посаду заступника…

Posted by Dmytro Kuleba on Wednesday, April 15, 2020

Єнін прокоментував своє призначення.

"Докладатиму максимум зусиль на довіреній мені ділянці відповідальності для того, щоб, по-перше, посилити позиції України в міжнародних судових процесах проти держави-агресора", — написав Єнін.

Він висловив сподівання, що, маючи як прокурорську, так і дипломатичну експертизу, зможе посилити та більш ефективно скоординувати роботу з представництва інтересів України у міжнародних судових процесах.

Колишній заступник очільника ГПУ нагадав, що на колишній посаді був частиною міжвідомчої команди, що узгоджувала з державами-учасниками спільної слідчої групи по МН17 формат притягнення винних до кримінальної відповідальності, а потім вела переговори з Урядом Нідерландів щодо підписання відповідних міждержавних угод.

Також Єнін повідомив, що другий напрям його роботи в МЗС — організація системної роботи з міжнародними партнерами з метою забезпечення прозорого та об'єктивного розслідування збиття українського літака в Ірані.

"Сім'ї загиблих мають право знати правду про цю трагедію, а також отримати належні компенсації", — підкреслив новопризначений заступник міністра.

Третій напрям роботи — захист прав та інтересів громадян України за кордоном.

"Останні події навколо пандемії Covid 19 стали стрес-тестом для нашої консульської служби. Ми будемо посилювати слабкі сторони та стимулювати розвиток переваг. У 21 сторіччі більшість послуг, у т.ч. консульських, має надаватися онлайн. Створення і запуск системи "Електронний консул" буде в числі моїх пріоритетів", — додав він.

Ще одним завданням Єнін назвав посилення на Американському напрямку Стратегічне співробітництво з максимально прикладним характером у всіх сферах — військовій та відсічі гібридної агресії, торговельно-економічній та енергетичній. Це саме стосується і наших канадійських друзів.

"П'яте — на Азійському напрямку поточний рівень співпраці в новій реальності потребує глибокого переосмислення. Україні є що запропонувати цьому регіону, і ще більше, чому повчитися в Азії. Економізація двосторонніх відносин має лягти в основу КРІ кожного Посла, консула та дипломата, зокрема і в цьому регіоні", — написав він.

Зазначимо, раніше напрямком щодо міжнародних судових процесів України проти Росії курувала заступниця міністра Олена Зеркаль.

#Back_to_MFA!_Thanks_to_UIFДля мене велика честь повернутися до дипломатичної служби, якій я віддав більше 10…

Posted by Eugene Enin on Wednesday, April 15, 2020

Як повідомляється на сайті МЗС, Єнін був курсантом Національної академії Служби безпеки України, закінчив її з відзнакою і отримав повну вищу освіту за спеціальністю "Правознавство".

У 2012 році він закінчив Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі та отримав кваліфікацію юрист-міжнародник. Також є кандидатом політичних наук за спеціальністю "Основи національної безпеки держави".

З 2005 по 2010 працював у  посольстві України в Молдові. З 2010 по 2012 обіймав різні посади в територіальних департаментах МЗС України.

У 2012-2016 роках був радником та посланником посольства України в Італії.

З червня 2016 по квітень 2019 обіймав посаду заступника генерального прокурора України, на посаді якого в той час був Юрій Луценко. Єнін сам написав рапорт про відставку, пов'язавши своє рішення із кримінальною справою олігарха Сергія Курченка, яку, за його словами, було "штучно політизовано".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: