fbpx
Сьогодні
15:02 13 Кві 2020

Рада ухвалила зміни до бюджету на 2020 рік

Фото з Facebook нардепа Євгенії Кравчук

Верховна Рада України ухвалила закон про зміни до державного на 2020 рік, повязані зі створенням фонду протидії коронавірусу.

За відповідний законопроєкт проголосувало 249 депутатів.

Зміни до держбюджету підтримали депутати зі "Слуги народу" (226 голосів), групи "За майбутнє" (5 голосів), групи "Довіра" (15 голосів) та 3 позафракційних.

Водночас жодного голосу за це рішення не дали "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос" та "ОПЗЖ".

Законопроєктом передбачається, що державні доходи на 2020 рік зменшаться на 119,74 мільярда гривень — це 11% всіх доходів, які раніше очікували отримати як у вигляді податків, так і у якості прибутків держкомпаній.

Дефіцит бюджету пропонують збільшити у понад 3 рази — з 96,27 мільярда гривень до 298,4 мільярда гривень.

Видатки бюджету зростуть на 82,39 мільярда гривень, з яких 64,67 мільярда гривень складе спеціальний фонд протидії коронавірусу. Разом з цим, левова частина державних видатків у бюджеті скоротиться.

Змінилися плани держави і щодо фінансування окремих дотацій чи субвенцій. Найбільше постраждають видатки на освіту та регіональний розвиток.

Резервний фонд (формується для непередбачених непостійних видатків, порядок використання коштів визначає Кабмін) збільшується втричі — з 1,5 млрд грн до 4 млрд грн.

Зазначимо, що необхідність внесення змін до бюджету на 2020 рік зумовлена не лише створенням фонду для протидії коронавірусу, але й тим, що доходи бюджету не виконуються через зміну макроекономічної ситуації.

Зокрема, у зв'язку з новою економічною кризою скорочуються обсяги міжнародної торгівлі, падають обсяги імпорту, зростає курс долара в Україні, падає ділова активність та прибутки компаній.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: