fbpx
Сьогодні
17:45 13 Кві 2020

Корпорація "АТБ" передала у Житомир систему для ПЛР-діагностики коронавірусу

Французька сучасна система CFX96 для виконання діагностики інфекційних захворювань вже встановлена і почала роботу у Житомирській обласній лабораторії. Апарат був придбаний і доставлений корпорацією "АТБ" в рамках допомоги у боротьбі з COVID-19.

Система CFX96 – передовий апарат для найшвидшого і високоточного визначення коронавірусної інфекції. "Це флагманська, високопродуктивна система, яка дозволяє проводити ПЛР-діагностику і мультиплексний аналіз в реальному часі", – повідомляють в компанії "АТБ".

Після доставки в неділю ввечері, 12 квітня, у Житомирську обласну лабораторію, одразу були проведені перші 24 тести. Загалом лише за 2 години на одному пристрої можна перевірити 90 осіб.

"Ми дуже дякуємо за допомогу нашому лабораторному центру від компанії "АТБ". Раніше ми працювали на двох вже застарілих апаратах, яким уже виповнилось по 12 років і які своє вже відслужили", – розповідає головний санітарний лікар Житомирської області, директор Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України Зіновій Параманов.

"Навантаження дуже велике. На сьогоднішній день ми вже виявили 95 випадків захворювань у Житомирській області, протестували більше трьох сотень людей. Працюємо у дві зміни без упину. Дякуємо, що тепер є апарат, лише залишається проблема у дефіциті безпосередньо вірусологів, які проводять тести. Але поки що справляємося, невелика кількість аналізів залишається на другий день", – повідомив директор лабораторії.

За його словами, діагностика на цьому апараті займає в середньому 5-6 годин до моменту отримання результату.

"Стараємося робити все, щоб тримати процес під контролем. Передусім тестуємо медичних працівників — їх не так багато, хто безпосередньо займається боротьбою та стримуванням розповсюдження інфекції. Також важливо тестувати військових та працівників внутрішніх справ", – коментує Зіновій Параманов.

Головний санітарний лікар закликав житомирян дотримуватися правил карантину особливо під час Великодніх свят: "Боїмося свят, адже якщо в Житомирі священники з розумінням поставилися щодо освячення, то переживаємо, що в деяких районах такої підтримки немає, маса людей було біля церкви та не дотримувались дистанції — навіть там, де зафіксовані підтверджені випадки коронавірусу".

Зіновій Параманов акцентує, що і після завершення пандемії COVID-19, система CFX96, подарована корпорацією "АТБ", залишиться критично необхідним обладнанням для лабораторії Житомирської області. "Цей апарат використовується також для діагностики грипів всіх типів. Особливо в останні роки осінь і весну ми маємо майже епідемічний стан з поширеністю грипу. Сподіваємося, хіба що влітку будемо давати відпочити системі", – наголосив головний санлікар.

Нагадаємо, корпорція "АТБ" закупила у Франції сучасні системи CFX96 на суму близько 10 млн грн для медустанов у різних регіонах країни.

Відомо, що співзасновник корпорації "АТБ", відомий підприємець Геннадій Буткевич вже допоміг Житомирської області в закупівлі необхідного для боротьби з коронавірусом на 14 млн гривень. Так, його компанія BGV Group закупила і передала захист для медиків, медикаменти, багатофункціональні ліжка, обладнання медустановам області.

Також за підтримки компанії Геннадія Буткевича швейна фабрика на Житомирщині запустила масовий пошив захисту для медперсоналу.

Крім того, компанія "АТБ" допомогла Житомирщині безоплатними продуктовими наборами для незахищених українців: триває роздача майже 24 тисяч пакунків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: