fbpx
Сьогодні
11:32 12 Кві 2020

Суд не оштрафував чоловіка за відсутність маски: у законі не вказано, що він має її купити чи пошити

Фото Reuters

Кельменецький районний суд Чернівецької області не оштрафував чоловіка за відсутність маски у громадському місці, тому що в законі не вказано, що він самостійно зобов'язаний придбати чи пошити маску.

Про це йдеться в постанові суду від 8 квітня, передає Судовий репортер.

Так, 6 квітня о 12:00 чоловік перебував на зупинці громадського транспорту в селі Нагоряни Чернівецької області без захисної маски. У поліції вважають, що він порушив обмеження про запобігання поширенню коронавірусу.

Чоловік пояснив, що не мав змоги придбати в селі маску чи виготовити її, тому був на зупинці без захисту на обличчі. За його словами, безкоштовно маску йому не пропонували. Так, він «жалкує, розкаюється у вчиненому».

Суд вирішив закрити справу через відсутність складу адмінправопорушення. За словами чоловіка, він був без маски через відсутність коштів на її придбання та через неможливість виготовити її самостійно.

Суд наводить, що відповідно до ст. 8 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється коштом державного та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, — коштом підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, а також коштів фізичних осіб.

У матеріалах справи відсутні докази, які підтверджували б, що громадянин, відповідно до закону, за власні кошти зобов'язаний купити чи пошити респіратор чи захисну маску. Також у справі відсутні докази, що держава йому профінансувала придбання та виготовлення маски і за таких умов він порушив заборону перебувати в громадських місцях без маски.

Суд зазначив, що наразі в Україні не визначені медичні критерії та не прийняті нормативно правові акти щодо випадків та необхідності носіння засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски для захисту органів дихання, зокрема виготовлених самостійно.

Також суд резюмував, що відповідно до ч.3 ст. 62 Конституції України, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Нагадаємо, з 6 квітня в Україні набула чинності нова постанова Кабміну, яка зокрема забороняє перебувати у громадському місці без захисної маски або респіратора. За порушення загрожує штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: