fbpx
Сьогодні
09:50 12 Кві 2020

Християни західного обряду відзначають свято Великодня

У неділю, 12 квітня, християни західного обряду відзначають одне з найважливіших свят у році – Великдень або свято Воскресіння Христового. У цей день християни згадують події, описані в Євангелії: в п'ятницю Ісус був розп'ятий, а в неділю – воскрес.

Час святкування Великодня був встановлений Першим Вселенським собором у 325 році. Після реформи календаря у ХVI столітті католики і православні почали відзначати свято Воскресіння Христового в різні дати. Так, християни західного обряду відзначають цього року Великдень 12 квітня, а східного – 19 квітня.

Традиції святкування Великодня

Святу передує 40-денний піст. Святкування починається в суботу Великоднім богослужінням. Перед початком Навечір'я запалюють Пасхал – особливу свічку, вогонь якої роздають всім віруючим. Закінчується служба словами "Христос воскрес!" та відповіддю "Воістину воскрес". Цього року через введення карантинних заходів в Україні та інших країнах світу відвідування служб заборонено, але багато храм і костелів транслюють богослужіння онлайн.

Відзначати Великдень прийнято в сімейному колі, головними стравами святкового столу є кролик, курка або індичка. Символами свята є вогонь і великодні яйця, які символізують початок нового життя. Яйця розфарбовують в різні кольори.

Ще одним символом свята є Великодній кролик. Діти вірять в те, що кролик ховає в своє гніздо різнокольорові шоколадні яйця, які дістаються слухняним дітям. У США і країнах Західної Європи пошук великодніх яєць є одним із найулюбленіших занять дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: