fbpx
Сьогодні
15:48 12 Кві 2020

"1300 пожеж у рік, а штраф за підпал лише 175 гривень": Фірсов розповів про ситуацію з горінням сухостою і в Чорнобильській зоні

Єгор Фірсов / Фото з Facebook

Значна пожежа у Чорнобильській зоні, яку видно навіть із космосу, сталася через підпал трави людиною.

Про це повідомив очільник Держекоінспекції Єгор Фірсов у ефірі "Свобода слова Савіка Шустера".

За його інформацією, стан радіаційного забруднення зараз під контролем та знаходиться в межах норми.

"Три доби я пробув безпосередньо у зоні відчуження разом зі спеціальною групою держаної екологічної інспекції, яка робила всі необхідні заміри, починаючи від селища Детинці у Житомирській області до селища Поліське близ кордону з Білоруссю Київської області. Стан радіаційного забруднення у нормі", – повідомив Єгор Фірсов. За його словами, дозиметр показував у середньому 11-14 мкР, або мкЗв/ч то – 0,1 мікрозівертів.

Єгор Фірсов

Т.в.о. голови Держекоінспеції Єгор Фірсов / Фото з Facebook

"Паралельно з нами працювала група Інституту радіаційного забруднення – і також зафіксувала ці показники. Хочу звернутися до мешканців Київської та Житомирської області, які, на жаль, відчувають в ці дні наслідки пожежі найбільше – стан в межах норми, можна відкривати вікна, виходити на вулицю згідно правил карантину, а ми продовжимо моніторити ситуацію та будемо оперативно інформувати у разі її погіршення", – зазначив Фірсов.

Чорнобильська зона відчуження

"Хоч показники фону і в нормі, досить хвилююче там знаходитись і працювати", – Єгор Фірсов у Facebook

"Чому ж сталася пожежа – займання трави через людину, яка її підпалила. Чи то в сільськогосподарських цілях чи в будь-яких інших, має вже слідство розбиратись. Тільки за 2019 рік було зафіксовано більш 1300 пожеж по всій країні тільки через підпал трави. Я хотів би всіх попередити, що це небезпечно, не робіть цього, навіть якщо з сільськогосподарською метою і ви робили це раніше – клімат змінюється, у нас була дуже малосніжна зима, фактично не було опадів навесні, все дуже сухе. Навіть недопалок може привести до катастрофічних наслідків", – закликав Єгор Фірсов.

"Уряд направив в парламент законопроект щодо збільшення штрафів за підпал трави. Станом на зараз штраф становить 175 гривень, відверто це смішно. Законопроект збільшує штрафи у десятки разів. Навіть якщо хтось не погоджується або це непопулярно, йдеться про життя та здоров'я людей", – повідомив очільник Держекоінспекції.

Раніше повідомлялося, що у Чорнобильській зоні понад 300 рятувальників 8 день гасять пожежу. Дивіться вражаючі фото пожежі з висоти пташиного польоту.

Нагадаємо, для розуміння стану повітря необов'язково запускати в космос супутники. Кожен з нас може взяти участь у зборі даних про його якість і допомогти як своєму місту, так і вченим усього світу. Читайте "Виміряти, чим ми дихаємо: як в Україні працює громадський моніторинг повітря".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: