fbpx
Сьогодні
09:20 11 Кві 2020

Міністр економіки оголосив про запуск двох програм підтримки бізнесу: гроші підуть на кредити і зарплату

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко повідомив, що з наступного тижня Кабмін почне реалізацію програм підтримки малого та середнього бізнесу, який постраждав від епідемії коронавіруса.

Про це міністр заявив в ефірі "Свободи слова" на телеканалі "Україна" в п'ятницю.

"Перша програма буде запущена на протягом тижня, наступна – протягом двох тижнів, оскільки вона, можливо, потребує законодавчих змін… Ефект мультиплікатора зрозумілий – фінансування йтиме від банківського сектора і Національного банку", – зазначив Петрашко.

За його словами, ці дві програми направлені на збереженняме робочих місць і підтримку мікро – і малого бізнесу, який вже має кредити в банках, а також – на кредитування таких підприємств.

Перша програма передбачає, що підприємствам, у яких є кредити в банках, уряд компенсує процентну ставку до нуля. Умовою участі в такій програмі є збереження певної кількості робочих місць.

Весь обсяг кредитного портфеля зазначених категорій бізнесу становить 174 млрд грн. Уряд очікує, що на цю програму будуть подані кредити на суму 40 млрд грн. Для компенсації такого портфеля кредитної ставки необхідно 4 млрд грн. Петрашко запевнив, що такі гроші в бюджеті є.

Друга програма – "Нові гроші"  – передбачає банківський кредит для малих підприємств, за якою кредитна ставка для бізнесу складе 5%. Ці гроші будуть спрямовані на виплату зарплат працівникам підприємств.

Він уточнив, що такі програми будуть розраховані на три-шість місяців.

За даними Європейській бізнес асоціації, 48% українських компаній через введення карантину втратили істотну частину своїх доходів.

Також Торгово-промислова палата України повідомила, що через карантин зупинили роботу близько 600−700 тисяч підприємців, малих підприємств сфери послуг, установ сфери освіти, які дають роботу 3,5−4 млн осіб.

Читайте також:

Йога через інтернет, флешмоби та гумор: як бізнес переходить на дистанційну роботу

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: