fbpx
Сьогодні
15:23 09 Кві 2020

Як можуть збільшити штрафи за підпал трави в Україні

Фото Reuters

Одразу декілька ініціатив з'явилося щодо посилення українського законодавства щодо збільшення штрафів за спалювання сухої трави та органічних відходів, а також більше ефективно відстежування паліїв.

Останній тиждень новини переповнені повідомленнями про масове виникнення пожеж в Україні, і підвищення рівня забруднення повітря у зв'язку з цим. Все через те, що люди вперто продовжують підпалювати сухостій, будь-які залишки рослин чи навіть цілі поля, аби позбавитися сухого листя чи трави.

ДСНС України вказує, що кількість таких пожеж кардинально зросла у порівнянні з минулим роком. Рятувальники повідомили про 541 випадок загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах лише за вчорашню добу! З початку року зафіксовано 15 491 випадків загорянь, що знищило 17 тисяч гектарів екосистем.

З пожежами в екосистемах ситуація не кращає. Лише за минулу добу маємо 541 випадок загорянь на відкритих територіях та…

Posted by ДСНС України on Wednesday, April 8, 2020

"Якщо так і далі піде, до зими вигорить уся країна", – попередили в ДСНС.

траву палять

8 квітня Кабмін підтримав законопроект щодо підняття штрафів для паліїв сухостою

Уряд підтримав розроблений Мін'юстом проект Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків". Про це повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська, передає пресслужба Мін'юсту.

"Ухвалення законопроекту дозволить посилити адміністративну відповідальність за випалювання рослинності або її залишків, а також запровадити ефективний механізм боротьби із виникненням та поширенням пожеж у природних комплексах, на сільськогосподарських землях, вздовж автомобільних доріг і залізниць, у парках та зелених насадженнях, і, у підсумку, сприятиме покращенню екологічної ситуації в цілому", – заявив Малюська.

Він зазначив, що існуючі розміри штрафів, передбачені статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, доводять свою неефективність, у зв'язку з чим назріла потреба їх перегляду.

Як повідомив Міністр юстиції, проектом закону пропонується внести зміни до статті 77-1 Кодексу та збільшити розмір санкцій за самовільне випалювання рослинності або її залишків, а саме: від 50 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 120 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ті самі дії, вчинені у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду передбачено накладення штрафу на громадян від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, законопроект надає право адміністративним комісіям при виконавчих органах міських, сільських, селищних рад розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені, у тому числі, статтею 77-1 КУпАП. При цьому посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад наділяються повноваженнями щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності.

Також повідомляється, що уряд підтримав пропозицію Львівської обласної адміністрації, а саме підвищити штрафи за самовільне спалювання сухої рослинності від 42 тисяч гривень для звичайних людей та від 84 тисячі для посадовців, найбільший штраф для керівників – 102 тисячі гривень; дозволити складати протоколи і штрафувати палія на місці представникам ДСНС, поліції, спеціально уповноваженим від виконкому місцевих рад. На сьогодні штраф за підпал сухої рослинності становить від 170 до 340 гривень, повідомляє Радіо Свобода.

"Ми просили про підвищення штрафів від 42 тисячі гривень, відповідальність для власників і орендарів, а також надати можливість складати протоколи поліції і рятувальникам. Під час нинішнього засідання уряду підняли питання і про криміналізацію цієї статті в законах. Так, як палять поля, ліси, смітники цього року, мабуть, не палили ніколи. Це другий Чорнобиль, який ми собі самі робимо", – наголосив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Проєкт змін до Адмінкодексу протягом доби мають доопрацювати у міністерствах фінансів та економіки і передати документ на розгляд відповідних комітетів і останнє слово за народними депутатами.

Щодня лише у Львівській області виникає близько сотні пожеж. Протягом останніх вихідних пожежники гасили 197 підпалів в екосистемах, переважно зумисних. За цей рік таких виїздів було понад 2 тисячі. А це спалені тварини, знищені стовпи ліній електропередач.

горіння трави

Народні депутати спільно з Мінекоенерго також готують нове законодавство

Комітет парламенту з питань правоохоронної діяльності у середу, 8 квітня, розглянув законопроекти про посилення відповідальності за забруднення повітря.

"Законопроекти, з опрацювання яких комітет визначено головним: проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) (р.№2339, н.д. О.Бондаренко та ін.)", – вказано у порядку денному.

Крім того, парламентарі розглянуть альтернативний до цього проект закону №2339-1 "Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу (щодо збільшення розмірів штрафів за забруднення атмосферного повітря)".

Сьогодні о 16:00 в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної…

Posted by Олег Бондаренко on Wednesday, April 8, 2020

❗️Проблема весняних підпалів та пожеж на цей час актуальна, як ніколи. За останню добу в Києві зафіксовано 20 пожеж, а в…

Posted by Олег Бондаренко on Tuesday, April 7, 2020

Українці збирають підписи до петицій на сайті президента України з вимогою збільшити штраф за підпал трави

Українці просять президента України Володимира Зеленського збільшити штраф за підпал трави до мінімум 50 тис. грн. Петиція розміщена на сайті президента України.

Автор петиції член громадської організації "Мисливці.Риболови.Біозахисники" Руслан Карун.

"Мисливці.Риболови.Біозахисники" просять Зеленського внести зміни до статті 77 (1) Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

"Практично в усіх регіонах значно почастішали випадки спалювання сухої рослинності і насамперед стерні та решток соломи, комишу. Такі дії призводять до забруднення повітря продуктами горіння, пошкодження лісосмуг, лісів, унікальної заповідної рослинності, завдають значної шкоди якісному стану ґрунтів. Гинуть тисячі тварин і птиці. Прошу від себе та від членів громадської організації "Мисливці.Риболови.Біозахисники" посилити відповідальність у статті 77(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення, щодо відповідальності за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. А саме шляхом підняття штрафу у розмір не менше 50 тис грн.", – йдеться в петиції.

Щоб проголосувати за неї потрібно пройти за посиланням тут.

Ще одна петиція пропонує збільшити штрафи у 1000 разів та прирівняти підпали до теракту

У тексті петиції йдеться про те, що в результаті систематичних (особливо весною 2020 року) підпалів сухої трави, дерев та інших біологічних залишків на території всієї України природному середовищу, життю та здоров'ю людей та екосистемам України завдається значна шкода. Зокрема, знищуються червонокнижні тварини та рослини, громадяни терплять майнові збитки, тощо.

Автор петиції зазначає, що в результаті підпалу сухої трави в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС і розповсюдження радіоактивних решток по навколишнім населеним пунктам, зокрема столиці, громадяни України наражаються на небезпеку.

Підписанти вимагають від президента виступити із законодавчо ініціативою та сприяти прийняттю законів, які будуть гарантувати наступне:

  1. Збільшення штрафу за підпал сухої трави у 1000 разів у порівнянні зі встановленим ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та введення альтернативного виду відповідальності у вигляді громадських робіт (прибирання парків, вулиць, туалетів загального користування та ін..). строком від 6 місяців, якщо майновий стан порушника не дозволяє сплатити суму штрафу.
  2. Доповнення частини 1 статті 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України діянням по підпалу сухої трави, дерев та інших біологічних залишків у заповідних зонах, національних парках, територіях, які охороняються, та Зоні відчудження Чорнобильської АЕС .
  3. Направленя надходжень від сплати порушниками штрафів на фінансування роботи відповідних контролюючих органів.
  4. Виплату винагороди у розмірі 10% від сплаченої порушником суми штрафу викривачам осіб, які зкоїли підпал.
  5. Чітке визначення органів державної влади, які будуть здійснювати контроль та притягнення порушників до відповідальності. Забезпечення цих органів необхідними засобами для реалізації покладених на них обов'язків.

Петиція знаходиться за посиланням.

Підпалюєш траву – вбиваєш тварин!На фото ви бачите їжака, якого рятувальники змогли витягнути з вогню на полі. Втім…

Posted by UAnimals on Wednesday, April 8, 2020

Из-за поджигателей сухой травы у лебедки обгорела голова 😢В Городке Хмельницкой области птица до последнего не…

Posted by ЭкоРубрика on Monday, April 6, 2020

Що можете зробити ви, щоб вже зараз зупинити паління трави?

  • Якщо у вас є родичі чи знайомі, які живуть за містом чи в селах, — подзвоніть їм вже сьогодні, поясніть чи нагадайте, чому самостійно підпалювати вдома нічого не можна. Розкажіть їм про наслідки, про відповідальність, про здоровий глузд.
  • Якщо ви бачите, що хтось з ваших сусідів палить купи листя — не ігноруйте це, підійдіть та спокійно поясніть чому цього не треба робити. В деяких випадках про факт підпалу потрібно повідомляти в поліцію.
  • Багато людей, які підпалюють листя, вважають, що не існує іншого способу його прибрати. Але це не так. Листя та суху траву можна зібрати і компостувати в спеціальних ямах. Для цього потрібно лише трохи часу і організації. Розкажіть своїм знайомим про це також.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: