fbpx
Сьогодні
19:49 09 Кві 2020

Радник Зеленського заявив, що запас міцності української економіки в умовах пандемії не перевищує 6 місяців

fee.org

Максимальний запас міцності української економіки в умовах пандемії та карантину не перевищує шести місяців, а для деяких підприємств і галузей обчислюється тижнями.

Про це заявив радник президента України, економіст, член наглядової ради Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, передає LB.ua.

"Що стосується наших золотовалютних резервів і загальної перспективи, наш запас міцності – це близько 6 місяців. Але це колосальний термін. Це означає, що за час цього терміну ми ризикуємо абсолютно обнулитися, обнулити всі свої резерви. Ми ризикуємо тим, що економіка впаде куди глибше, ніж на 5 відсотків, про які спочатку йшлося в прогнозі на цей рік, і це означає, що вихід з кризи буде вкрай подовженим", – заявив Олег Устенко.

"Шість місяців загалом, але для окремих підприємств, для окремих секторів ми можемо говорити про тижні", – додав він.

Водночас він наголосив, що економічні розрахунки не можуть визначати термін карантину: "Навіщо тобі потрібна економіка, якщо у тебе люди вмирають? Тому економіка в цьому випадку – це все-таки предмет компромісу.

Олег Устенко наголосив, що темпи відновлення української економіки будуть сильно залежати від загальносвітових трендів, оскільки українська економіка експортно орієнтована, і половину ВВП вона отримує за рахунок експорту товарів.

"Найжахливіше в тому, що наша експортна група – це товари з низьким рівнем доданої вартості: це метали, це хімія, меншою мірою, і це продукція сільського господарства.

Ми вже спостерігаємо фактично колапс цін на металургійному ринку з деяким незначним коригуванням зараз. Але це тільки початок, і я думаю, що процес буде продовжуватися, ціни на метал будуть продовжувати знижуватися. Що здається цілком логічним, коли очікується стиснення світового ринку", – каже він.

Водночас Олег Устенко сподівається, що сільське господарство допоможе згладити наслідки світової кризи для України: "Не варто очікувати колапсу цін на сільськогосподарську продукцію. І це – те, що дійсно може підштовхнути нашу економіку до виходу з теперішньої кризи".

Причому експорт сільгосппродукції в умовах відновлення після кризи може мати не тільки економічне, а й політичне значення: "Ми виробляємо досить багато (сільськогосподарської продукції) на експорт. Якщо цим правильно користуватися, то це ще й серйозна карта в тій дуже невеликій геополітичній колоді, яка може з'явитися у нас. Економіка такого роду, як продовольча безпека світу і забезпечення харчування для земної кулі, є серйозним козирем".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: