fbpx
Сьогодні
19:55 08 Кві 2020

Науковці з США розповіли про способи знезараження масок для медиків

Фото Depositphotos

Група американських вчених розкрила способи знезараження та повторного використання масок для медичних працівників.

Про це йдеться у звіті, підготовленому з урахуванням пандемії коронавірусу та дефіциту захисних засобів, – повідомляють на сайті наукового консорціуму.

В якості тестового зразка фахівці взяли респіратор типу N95, рекомендований для використання в медицині. Для знезараження засобів захисту виділили три найпоширеніші способи – термообробку, обробку ультрафіолетом і парами перекису водню (VPH). Термічна обробка респіратора при температурі 60-75 градусів за Цельсієм протягом 30 хвилин показала успішне знищення більшості бактерій. Для ефективнішої стерилізації масок слід підвищити температуру і вологість повітря до 70 градусів за Цельсієм і 85 відсотків відповідно.

Обробка ультрафіолетом також виявилася ефективною проти подібних до SARS-CoV-2 вірусів, однак експерти попросили звернути увагу на клапани респіратора, на яких можуть залишитися біологічні частинки.

Вчені не гарантують, що ультрафіолетові промені можуть проникнути у важкодоступні місця захисного засобу. Метод стерилізації за допомогою парів перекису водню був визнаний найуспішнішим за умови, якщо весь процес виконувати правильно. Експерти відзначили, що після 50 циклів обробки, кожен з яких триває від чотирьох до восьми годин, клапани та інші елементи респіратора можуть пошкодитись.

Учені запропонували американським лікарям ознайомитися з рекомендаціями з обробки захисних аксесуарів і діяти, виходячи з ситуації і запасів масок в кожному конкретному медичному закладі. При цьому фахівці уточнили, що маски N95 тестувалися за допомогою схожих на SARS-CoV-2 зразків вірусів, тому ймовірний ризик зараження при повторному використанні деактивованих респіраторів.

У звіті йдеться про те, що респіратори N95 призначені для лікарів, використання та знезараження їх в побуті неефективне.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: