fbpx
Сьогодні
16:15 08 Кві 2020

Генпрокурор відкрила справу проти Порошенка через призначення суддів Верховного Суду

Фото Reuters

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань через можливі неправомірні дії п'ятого президента України Петра Порошенка та інших осіб при призначенні суддів Верховного Суду у 2017 і 2019 роках.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Справу відкрили на підставі звернення працівників Верховного суду України.

Вони переконують, що підстави для указів Порошенка від 10 листопада 2017 року № 357/2017 та від 7 травня 2019-го № 195/2019 «Про призначення суддів Верховного Суду» не відповідають нормам Конституції України та закону України «Про судоустрій та статус суддів».

Також у зверненні працівники суду вказали, що їх незаконно позбавили права на працю і її оплату через так звану ліквідацією Верховного суду.

Справу відкрили за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), ч. ч. 1, 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу. У разі доведення вини Порошенку загрожує ув'язнення від 5 до 10 років.

Розслідування у п'яти кримінальних провадженнях за цими фактами 7 квітня доручили слідчим центрального апарату Державного бюро розслідувань. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу генпрокурора.

19 лютого Конституційний суд визнав неконституційними положення судової реформи 2016 року у частині ліквідації Верховного суду України та проведення конкурсу на посади до нового Верховного суду.

Ірина Венедіктова: Жодних умов мого призначення не було, прізвище Порошенка не звучало.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: