fbpx
Сьогодні
Історія 18:16 06 Кві 2020

Як 35 українців вже два тижні намагаються евакуюватися з Непалу

35 українських альпіністів вже два тижні не можуть вилетіти з Непалу та потрапити додому. Мандрівники готові за свій кошт вилетіти з Катманду, а також пройти обсервацію, але влада України слабо допомагає своїм громадянам.

Про це OBOZREVATEL розповів киянин Тарас Поздній, який перебуває в складі групи з 10 осіб.

За його словами, вони вирушили зі столиці 6 березня й попрямували до Евересту, щоб піднятися на гору. На момент вильоту ніхто не знав, що через COVID-19 буде закрито повітряний простір, а дістатися до України виявиться так складно.

"Ми почали сходження 9 березня. На щастя, у нас був доступ до інтернету, тож ми побачили звернення Володимира Зеленського, де він повідомив, що додому треба повернутися протягом трьох днів. З огляду на всі обставини, а також внутрішній переліт, ми не могли так швидко потрапити до Києва. Тим паче, що з погодою були проблеми – ми дісталися до міста Лукла лише 24 березня. Ми не могли вилетіти чотири дні в Катманду, у центральний аеропорт країни, хоча можливість була. Вся річ у тім, що українське посольство не вставило списки туристів, які мають право на переліт", – розповідає Тарас, а також додає, що посольство намагається на даному етапі допомогти українцям, але не все залежить від диппредставництва.

Після тривалої паперової тяганини туристів врятувало те, що разом із ними були групи російських туристів, а також громадяни Литви та Німеччини. Москва внесла до переліку літака й українців, що дало змогу потрапити в столицю. Зараз українці ж не можуть повернутися додому, тому що авіасполучення закрито. Разом із Тарасом вильоту очікує 35 співвітчизників.

"Ми вимушено залишилися тут, у Катманду. Знайшли готель, платимо за проживання, харчування, умови відносно хороші. Хворих у країні не дуже багато, дев'ять осіб, тому нічого критичного. Є проблеми з фінансами, адже жити тут недешево, до того ж багато банків закрито, тому складно розплачуватися карткою. У країні теж карантин, нас усіх на вході в готель навіть обробляють дезінфектором. Але ми дуже боїмося за свою безпеку, адже медицина тут погана, і не дай Боже що – допомогти в боротьбі з коронавірусом нам не зможуть", – підкреслив альпініст.

За словами Тараса, українці не просять оплатити їм літак. Вони готові вирушити за свій кошт, також згодні на обов'язкову обсервацію. Їм просто хочеться якомога швидше потрапити додому.

"Якщо обсервація єдиний вихід – то ми готові. Навіть якщо вона платна буде, нічого страшного. Краще в готелі в Києві посидіти два тижні, буде безпечніше", – підсумував Тарас Поздній.

У Посольстві України в Індії заявили, що "на даний момент, співробітники, відповідальні за Непал, зайняті опрацюванням можливості організації евакуації громадян разом з нашими західними партнерами".

ЭВАКУАЦИЯ ИЗ НЕПАЛАили как Украина помогает своим гражданам#standedinnepalДва года назад я с Роман Городечний и…

Posted by Taras Pozdnii on Thursday, April 2, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: