fbpx
Сьогодні
11:35 05 Кві 2020

Смог у Києві: через пожежі у Чорнобилі та області у столиці фіксують сильне забруднене повітря

Кияни повідомляють про те, що у столиці пахне гаром. Це почалося ще вчора, але сьогодні вранці ситуація тільки погіршилася: смог навис в основному над правим берегом Дніпра. Втім, відчувається задушлива атмосфера по всьому місту.

Найнебезпечніше – це палаючі ліси в Чорнобильській зоні, звідки вітер їх несе на столицю і її міста-супутники. Рятувальники запевняють, що підвищення радіаційного фону немає. У Києві та області він становить 0.011 мр/год, що входить в межі норми.

За даними Центральної геофізичний обсерваторії, станом на 3 квітня у повітрі Києва спостерігалося перевищення завислих речовин, діоксиду сірки та діоксиду азоту.

За даними сервісу Saveecobot, повітря в Києві почало знову псуватися ще 3 квітня. А сьогодні показники забрудненості досягли максимальних значень взагалі з початку весни.

забруднене повітря

Судячи з інтерактивної карти того ж сервісу, найбільше проблем на правому березі Дніпра. Причому ще 3 квітня зміг висів переважно над лівим берегом.

київ пожежі забруднене повітря

Міська влада пояснила ситуацію тим, що хтось підпалює суху траву, яка залишилася з минулого року.

"Весна в цьому році надзвичайно суха. Тому ми спостерігаємо більшу кількість підпалів сухої трави. У період з 23 по 30 березня столичні пожежники 112 разів виїжджали на гасіння таких пожеж. Вогнем було охоплено більше 27 гектарів. У всіх випадках причиною загоряння був людський фактор" , – заявив Віталій Кличко.

На наступний день КМДА заявила, що горить вся область.

"За останню добу в Київській області зафіксовано 124 пожежі загальною площею 135 га. Всі пожежі ліквідовані. В Києві за останні 12 днів зафіксовано 144 пожежі в екосистемах загальною площею понад 30 га. Триває ліквідація пожежі на вул. Пухівська на площі 0,7 га. на вул. Івана Виговського зафіксовано тління трави після пожежі на площі 2 га", – зазначає прес-служба мерії.

Бережи природу – #ЗалишайсяВдома!Сьогодні зранку лабораторія КАРС «Київська служба порятунку» провела заміри повітря…

Posted by Київська міська державна адміністрація – КМДА on Saturday, April 4, 2020

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій уточнили, що пожежі йдуть також у чорнобильській зоні відчуження – вогнем охоплені 20 гектар лісу біля села Володимирівка. Вогонь гасили авіацією.

Триває ліквідація лісової пожежі у Зоні відчуження

Вранці 5 квітня ДСНС пояснила ситуацію з повітрям в Києві і попередила, що це буде тривати ще кілька днів. Оскільки вітер слабкий і не встигає очищати територію.

"У Києві спостерігається область високого тиску з антициклонічним характером погоди, характеризується слабким вітром, підвищенням температури в приземному шарі. Така ситуація перешкоджає перемішуванню атмосферних шарів повітря і викликає накопичення забруднюючих речовин на поверхні землі.

Як правило в другій половині дня ситуація стабілізується. Дана ситуація буде повторюватися в найближчі кілька днів", – відзначили рятувальники.

Причому загоряння і підпали йдуть зараз по всій Україні, зазначають в ДСНС.

"Тільки за минулу добу маємо 803 випадки загорянь на відкритих територіях та в природних екосистемах", – кажуть у відомстві.

Раніше повідомлялося, що у Хустському районі Закарпатської області рятувальники ліквідували горіння сухої трави в Долині нарцисів. А навколо Херсона масштабні пожежі – горить очерет.

Також нещодавно через підпал сухої трави у Львові загорівся газопровід.

Мінекоенерго вкотре закликає людей бути обережними з вогнем:

  • не палити суху траву
  • не розводити вогнища
  • особливо в лісі та на територіях національних природних парків

Дивись відео Екорубрики, що робити в умовах забрудненого повітня, і підписуйся на наш YouTube — щотижня публікуємо ролики, як жити в стилі еко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: