fbpx
Сьогодні
18:07 04 Кві 2020

ПЦУ офіційно відреагувала на посилення заборони на проведення релігійних зборів та звернулася до влади з питанням

Фото Reuters

Православна Церква України (ПЦУ) відреагувала на посилення карантинних обмежень в зв'язку з епідемією коронавірусу, які набувають чинності з 6 квітня.

"Станом на 4 квітня підстав для загальної заборони проведення богослужінь за участю не більш як 10 осіб немає", – вказується в оприлюдненому пресслужбою Київської митрополії роз'ясненні.

Таким чином, в найближчу неділю, 5 квітня, всі богослужіння в храмах ПЦУ відбуватимуться відповідно до норм, прописаним останнім рішенням Синоду.

Щодо вимог з боку представників органів поліції, починаючи з 4 квітня "припинити проведення богослужінь", підкреслюється, що зміни в порядок карантину вводяться з 6 квітня, тому сьогодні діють правила, які були введені раніше. "Очевидно, що вимоги не можуть ґрунтуватися на нормах, що не набули чинності", – відзначають в помісній церкві.

Повідомляється, що 4 квітня відбулася нарада шляхом телеконференції між Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та керівником Національної поліції України генералом поліції Ігорем Клименко.

"Під час наради пан Клименко повідомив, що проведення богослужінь в храмах з дотриманням санітарних карантинних норм та участю не більш як 10 осіб – не забороняється. Водночас постанова КМУ накладає заборону на пересування, що на практиці буде обмежувати можливість мирян приходити до храмів", – йдеться в повідомленні.

Представники церков і релігійних організацій звернулися до влади з пропозицією найближчим часом надати загальні роз'яснення і вказівки на місця про порядок виконання карантинних обмежень, "адже зараз видно, що є істотна різниця в їх трактуванні".

Зокрема, мова йде про пункт 7 постанови Кабміну, який передбачає заборону з 6 квітня "масових релігійних заходів", однак священнослужителі вважають за необхідне роз'яснення, "починаючи з якої кількості учасників захід вважається "масовим"".

Повідомляється, що Київська митрополія проводить і надалі має намір вести діалог з владою щодо виконання вимог карантину способом, який не передбачатиме повного припинення богослужінь.

Раніше повідомлялося, що "Суспільне мовлення" розпочинає трансляції богослужінь, а ПЦУ приймає записки за здоров'я та за упокій онлайн.

Важливі статті:

Без поцілунків та онлайн: як коронавірус змінює традиційні релігійні ритуали

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: