fbpx
Сьогодні
18:24 02 Кві 2020

Екологічний контроль: забруднювач "Укртатнафта" сплатив 2 млн грн державі після перевірки ДЕІ

Очільник Держекоінспекції Єгор Фірсов повідомив, що нафтопереробне підприємство "Укртатнафта", яке входить у топ-100 забруднювачів України, сплатило майже 2 млн грн збитків, нанесених державі.

Інформацію про це Єгор Фірсов оприлюднив на своїй сторінці Facebook.

"Підприємство визнало власні помилки і у добровільному порядку сплатило майже 2 млн грн збитків, нанесених державі. Хочу відзначити кваліфіковану і професійну роботу ДЕІ Центрального округу", – зазначив в.о. голови Держекоінспекції.

"Розпочалось все з "недопуску" державних інспекторів до проведення перевірки за дорученням Прем'єр-міністра. Через публічний розголос і широку увагу до цієї проблеми, підприємство все ж допустило інспекторів до перевірки" – повідомив Єгор Фірсов. У лютому він опублікував відео, як ПАТ "Укртатнафта" не допускає інспекторів до перевірки за дорученням Прем'єр-міністра. На відео представник компанії заявляє, що йому "прем'єр до одного місця".

Після оприлюднення відео, позиція керівництва "Укртатнафти" змінилась кардинально. Державних інспекторів допустили до проведення перевірки. "В межах позапланової перевірки були зафіксовані численні порушення, серед яких: недотримання умов дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, недотримання умов дозволу на спеціальне водокористування, забір підземних вод за відсутності спеціального дозволу на користування надрами, забруднення земельної ділянки, засмічення земельних ділянок, а також порушення у сфері поводження з відходами", – повідомив Єгор Фірсов.

"З історії перевірок, у 2018 році був недопуск по позаплановій перевірці. У цьому ж році відбулась перевірка, але інспектори нарахували – нуль", – також заявив він.

"Так, можливо хтось скаже, що 2 млн це небагато, але це реальні гроші, які надійдуть до державного бюджету у кризовий момент, коли дуже потрібна кожна гривня. І, можливо, саме вони стануть апаратом ШВЛ, який врятує чиєсь життя", – додав керівник Держекоінспекції.

ПАТ "Укртатнафта" входить у топ-100 забруднювачів України. У 2017 році підприємство зайняло 32 місце серед підприємств-забруднювачів по викидах в атмосферне повітря, у 2018 році – уже 25 місце. Викиди ПАТ «Укртатнафта» становлять 21,1% загальних викидів від стаціонарних джерел забруднення Полтавської області та близько 71,2% викидів м. Кременчук. У 2018 році, внаслідок діяльності підприємства, в атмосферне повітря потрапило 11,015 тис.т. забруднюючих речовин.

Нагадаємо, нещодавно в.о. голови Держекоінспекції Єгор Фірсов повідомив, що Державна екологічна інспекція більше не повинна погоджувати позапланові перевірки з профільним Міністерством. "Ваше звернення – це ключова річ! Багато людей пише у соцмережах, викладають фото та відео і вимагають від нас реакції. Ми готові реагувати, але підстава для роботи держоргану – це не коментар, а заява людини, чиї права порушено. Тому, дуже прошу всіх, не забувайте звертатись до нас офіційно, тоді і реакція буде вчасною та ефективною", – заявив Фірсов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: