fbpx
Сьогодні
15:16 02 Кві 2020

У МОН кажуть, що школи визначають структуру та форми навчання під час карантину

Структуру навчального року та форми організації навчання, зокрема і під час карантину, визначає педагогічна рада закладу освіти.

Про це йдеться у роз'ясненні Міністерства освіти і науки.

Тимчасова виконувачка обов'язків міністра відомства Любомира Мандзій пояснила, що сьогодні важливою є автономія шкіл та вчителів, прописана у новому законі «Про повну загальну середню освіту».

"Школи повинні визначати, як вони завершать цей навчальний рік, що потрібно підтягнути та вдосконалити, на чому акцентувати увагу. Ми даємо таку можливість, адже вони краще знають свої особливості, учнів та вчителів. І стандартизований підхід до всіх тут не спрацює", — зазначила Мандзій.

Вона нагадала, що навіть не в умовах карантину відповідно до законодавства навчальний рік в українських школах має розпочинатися 1 вересня і завершуватися не пізніше 1 липня.

Під час визначення структури і форм навчання педрада має орієнтуватися на освітню програму, навчальний план, вікові особливості учнів, їхній фізичний, психічний та інтелектуальний розвиток, особливості регіону тощо. Орієнтиром мають бути державні стандарти загальної середньої освіти.

Так, під час карантину навчальний матеріал може бути освоєно за допомогою дистанційного навчання. Після карантину — через ущільнення матеріалу з організацією повторення окремих тем, додають у Міносвіти.

Також, попри карантин, учні мають бути переведені до наступного класу та отримати свідоцтва досягнень, а випускники — документи про освіту.

Нагадаємо, з ініціативи Володимира Зеленського Офіс Президента спільно з МОН та Комітетом Верховної Ради з питань освіти запускають проект «Всеукраїнська школа онлайн», який має на меті забезпечити доступ до дистанційної освіти для всіх українських школярів з 5-го по 11-й клас на час карантину.

Закон «Про повну загальну середню освіту» 18 березня набув чинності — наступного дня після того, як його опублікували у виданні «Голос України». Зокрема, закон гарантує рівний доступ до освіти для учнів, забезпечує педагогічну автономію вчителів та передбачає більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: