Новини

Глава комітету Ради заявив про підготовку антикризового плану з податковими канікулами

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі розглядає можливість податкових канікул для бізнесу, стимулювання збереження робочих місць і впровадження протекціоністських заходів для захисту вітчизняних виробників для подолання економічної кризи в Україні.

Про це заявив голова комітету, народний депутат України (фракція «Слуга народу») Дмитро Наталуха, передає Lb.ua.

За його словами, план подолання економічної кризи в умовах пандемії буде містити три компоненти: монетарний, фіскальний і компонент економічних стимулів.

"Стосовно монетарного компоненту доведеться говорити з Національним банком, тому що якщо ми говоримо про сценарій кількісного пом'якшення або стимулювання кредитування, наприклад, то це (належить до сфери компетенцій) Національного банку. Він – головний актор і вони мають ухвалити рішення, чи робити, наприклад, емісію задля порятунку пенсійного фонду, чи вчиняти будь-які інші дії, які не передбачені поки що навіть Конституцією. Тому що за Конституцією, нагадаю, передбачені тільки дії задля забезпечення стабільності національної валюти", – заявив депутат.

Щодо фіскальної політики, депутати зараз консультуються з експертами і податківцями, зазначив голова економічного комітету Ради: "Очевидно, щоб дати бізнесу відновитись, нам потрібно буде забезпечити якість податкові стимули, прибрати, принаймні на якийсь період, податковий тягар та звільнити їх (бізнес – ред.) від якихось податків: потенційно, (йде мова про податок на) дохід, про ПДФО на робітників, для того щоб дати можливість трошки "накопичити жиру" знову", – зауважив депутат.

Крім цього, зазначив Дмитро Наталуха, планується впровадження економічних стимулів.

"Йдеться про наступні речі: можуть бути державні закупівлі, державні замовлення на пріоритетні галузі економіки. Давайте відразу визначимося з найбільш пріоритетним завданням цього плану. Як на мене, це – збереження робочих місць і стимулювання створення нових. Це повинно бути червоною лінією будь-якого плану.

А яким чином це зробити?

Перше: нам потрібно визначити пріоритетні галузі економіки, в яких найбільше робочих місць, подивитися, з якими товарами імпортної групи вони конкурують всередині на внутрішньому ринку. Цілком можливо, що нам доведеться вдатися до певних протекціоністських заходів для того, щоб простимулювати ці галузі, і на час, можливо, ввести якісь обмежувальні імпортні тарифи.Для того, щоб саме ці галузі і підприємства, де працює більше людей, були простимульовані виробляти якомога більше товарів, і потім споживати на внутрішньому ринку за рахунок державного замовлення", – заявив глава комітету.

"Друге – це максимальні податкові канікули. Третє – це зовнішня торгівля. Нам потрібно переосмислити наші обмеження з експорту, які накладені на українську сторону, певні квоти, визначені тарифи з боку інших держав. Питання в тому, що нам потрібно простимулювати за рахунок експортно-кредитного агентства, інших інструментів, експортерів, які можуть в подальшому постачати (свою продукцію) за кордон. Наприклад, законом 3275 передбачений нульовий акциз на закупівлю спирту. Ми хочемо протягом одного місяця забезпечити сировиною спирт для виробництва антисептиків і таким чином зняти дефіцит. Але якщо у нас зніметься дефіцит всередині країни, то по всьому світу цей дефіцит залишається…", – вважає Наталуха.

За словами депутата, готується ініціатива про створення потужного think tanks, "мозкового центру", до якого залучать різних фахівців з різних областей і економістів, для того щоб розробити цю стратегію.

Нагадаємо, сьогодні вночі Верховна Рада у другому читанні та в цілому проголосувала за проєкт закону № 2178-10 про відкриття ринку землі в Україні з 1 липня 2021 року. Відповідне рішення на позачерговому засіданні Верховної Ради 31 березня підтримали 259 народних депутатів.

Читайте також: Як відкриття ринку землі вплине на економіку України

Читайте також: Відкриття ринку землі: чим це загрожує та які прогнози

Свіжі дописи

  • Новини

Після удару 30 квітня на аеродромі в Джанкої зникли два російські радари

Після удару по аеродрому в Джанкої, що відбувся в ніч на 30 квітня, зі своїх… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: Чернігівщина отримає €400 тисяч від Франції на відновлення районної лікарні та університету

Чернігівська область отримає 400 тисяч євро французької допомоги на відновлення центральної районної лікарні та Національного… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Президент вважає, що путін спробує зірвати Саміт миру

Російський лідер країни-агресорки володимир путін буде намагатися зірвати роботу Саміту миру, який у середині червня… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: за гроші USAID в Україні збудували лоцманське судно

Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку USAID профінансувало будівництво в Україні нового лоцманського судна,… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Українські сіянці в ЄС: Парламент ухвалив закон про лісові репродуктивні ресурси 

Верховна Рада ухвалила закон про лісові репродуктивні ресурси, який дозволить сертифікувати нашу продукцію за європейськими стандартами. Завдяки… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

На передову після двох місяців відновлення повертається 110 бригада, яка захищала Авдіївку два роки

110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, яка 2 роки мужньо боронила Авдіївку, заявила… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.