fbpx
Сьогодні
20:34 28 Бер 2020

Венедіктова почала тиснути на батька Гандзюк, - активісти

Призначена на посаду генерального прокурора України Ірина Венедіктова почала тиснути на батька вбитої херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Про це публічно заявили активісти спільноти Хто замовив Катю Гандзюк?

"Друзі, це дуже важлива заява, тому ми просимо максимально її поширити та розповсюдити. Ваш репост знову може допомогти вчергове врятувати справу. Після публічних заяв учасників ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?", адвокатів та друзів Катерини, а також її батька — Віктора Гандзюка — на батька Катерини почався тиск зі сторони Генеральної прокуратури. Це ганебний і неприпустимий факт, ми вимагаємо припинити цей відвертий та безпідставний ідіотизм", – наголошують активісти.

Що сталося?

В цю п'ятницю нова генеральна прокурорка Ірина Венедіктова позбавила повноважень замгенпрокурора Віктора Трепака, з чиїм ім'ям пов'язані останні успіхи в розслідуванні вбивства Катерини Гандзюк. Трепак після призначення восени 2019 року декілька місяців входив в курс справи Каті, щоб потім з січня вже цього року почати давати реальний результат: нові підозри, нові затримання, нові факти та розробка широкої картини херсонського криміналітету.

Владислав Мангер, який офіційно підозрюється в організації вбивства Катерини Гандзюк, та його адвокати були в постійній істериці, бо їм не вдалось домовитись з новою групою прокурорів, яку очолив Трепак. Це достеменно відомий нам факт.

Після того, як Ірина Венедіктова позбавила Трепака процесуального впливу на справу, адвокати Мангера вже другий день пишуть радісні пости.

Одночасно нам вже доходить інсайдерська інформація, що Владислав Мангер швидко знайшов вихід на нове керівництво ГПУ і активно готується реально зруйнувати справу. І, з огляду на необережну та істеричну поведінку Венедіктової, у нас немає підстав вірити, що нова генпрокурорка зможе контролювати складну ситуацію під тиском Мангера і його численних бізнес-партнерів та бенефіціарів.

У той же час, позбавлений процесуального статусу прокурор Трепак вчора заявив про те, що написав заяву на звільнення з Генеральної прокуратури.

"Ця ситуація вкрай обурлива, бо у справі ФІЗИЧНО немає часу на підготовку нового куратора та відповідального. Цей процес займає МІСЯЦІ. А в ситуації, коли справа Гандзюк дала хід купі інших справ по організованому злочинному угрупованню, що діяло і досі діє на території Херсонської області, — вивчення всіх груп впливу, тонкощів проваджень та широкої картини активності вбивць може не тільки критично затягнути розслідування, але й призвести до ФАТАЛЬНИХ помилок у розслідуванні, яке вже набрало величезну швидкість.

Це — очевидні речі, зрозумілі будь-якому менеджеру, який мав справу зі стосом важливих паперів більшим за каталог елітних годинників.

Це — очевидні речі для адвокатів, родичів та друзів Катерини Гандзюк.

Це — очевидні речі для будь-якого небайдужого стороннього спостерігача.

"Працює — не чіпай" – це зрозуміло навіть байдужим до справи людям

Але ці речі виявились неочевидними для нової Генеральної прокурорки, яка не подумавши, не порадившись, не розуміючи деталей полізла руйнувати структуру, яка вже працює. У справі, яка цікавить мільйони людей в Україні та закордоном.

Це – жах.

Це обурює і викликає неймовірний сором. Саме про це вчора написав Віктор Гандзюк. Його пост повний відчаю і нерозуміння мотивів оновленого керівництва ГПУ зібрав понад 8000 репостів. І такий резонанс змусив пані Венедіктову діяти", – розповідають активісти.

У заяві активістів зазначається, що замість вибачень і спроб зрозуміти свої помилки вона дала команду обласному прокурору Херсонської області терміново везти батька Катерини в Київ, на зустріч з нею та народними депутатами. Везти, щоб негайно прикритись ним від критики. Типу, "дивіться, ми зустрічаємось, а значить все нормально!".

"Віктор Гандзюк — добра і смілива людина. Але він не зобов'язаний ризикувати своїм здоров'ям, здоров'ям літньої людини з групи ризику критичного ураження вірусом covid-19, заради забаганок пані Венедиктової. Віктор Гандзюк не зобов'язаний ризикувати своїм життям під час офіційного карантину задля зустрічі з депутатами, серед яких вже офіційно виявлено близько десятка хворих. Віктор Гандзюк не зобов'язаний ризикувати заради термінового порятунку репутації Ірини Венедіктової, яка в перші ж тижні своєї роботи неймовірно облажалась і не вміє з цим справлятись.

Не зважаючи на категоричну відмову кинути лікарню і їхати в Київ вже другий день продовжуються дзвінки, вмовляння та тиск з боку керівників області.

Це неприпустимо!

Одночасно пан Гандзюк запропонував київським прокурорам поспілкуватись зі своїм адвокатом — Євгенією Закревською. Адвокат Закревська також представляє інтереси Катерини Гандзюк.

Але прокурори відмовили.

З цього ми робимо ще один важливий висновок: Венедіктовій насправді байдуже на справу Гандзюк і вона не готова комунікувати з адвокатами Каті і пана Віктора. Вона просто вирішила прикритись татом Катерини, відірвати його від роботи в лікарні під час епідемії, ризикнути його життям, щоб зняти красиву картинку для ЗМІ.

Це ідіотизм.

Це ще більший сором ніж розвал групи ефективних досі прокурорів. Це брутальна маячня з будь-якої точки зору. Ще більша маячня — це намагатись тиснути на батька заради власних інтересів, а не інтересів розслідування.

Таким самим безпідставним тиском вже намагався у свій час займатись колишній генеральний прокурор Юрій Луценко в інтересах колишнього президента Петра Порошенка. Луценко через підлеглих також змушував батька Каті зустрічатись без адвокатів для розв'язання якихось проблем. Луценко також отримував численні відмови, але місяцями продовжував тиснути і домовлятись з різними представниками Херсонського криміналу та їх оточення. І врешті закінчив свою політичну кар'єру.

Ірина Венедіктова вирішила пройти шлях Юрія Луценка ще швидше. Бажаємо успіхів, звичайно, але нагадуємо, що це час в нікуди не тільки для генеральних прокурорів. Але й для їх керівників", – кажуть активісти.

Повідомлялося, що батько Гандзюк звернувся до Зеленського через відставку Трепака та звинуватив Венедіктову у брехні.

Раніше стало відомо, що нещодавно призначена на посаду генерального прокурора України Ірина Венедіктова відсторонила від справи Катерини Гандзюк свого заступника Віктора Трепака.

Трепак підтвердив, що йде у відставку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: