fbpx
Сьогодні
09:17 27 Бер 2020

МВФ назвав умови отримання кредиту та заявив про прогрес у переговорах з Україною

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Кристаліна Георгієва зробила несподівану заяву щодо збільшення фінансової підтримки України.

Ввечері 26 березня Геогрієва заявила про "суттєвий прогрес" у співпраці між Україною та МВФ.

"Цього тижня, що минає, дуже значного прогресу було досягнуто в обговореннях з українською владою щодо нової програми розширеного фінансування (EFF)", — заявила Георгієва.

Очільниця МВФ також наголосила на двох ключових умовах, які необхідно виконати Україні для того, аби не лише отримати обумовлені раніше 5,5 мільярда доларів кредиту, але й збільшити обсяги фінансування.

"Ухвалення законів про удосконалення банківського законодавства та щодо проведення земельної реформи дозволило б швидко рухатися у напрямку завершення узгодження остаточних параметрів угоди з більшим обсягом фінансування, аніж передбачалося раніше", — додала Георгієва.

Зазначимо, що мова йде про 2 законопроєкти, на ухваленні яких наполягають в МВФ:

  1. так званий «антиколомойський закон» — зміна до законодавства про банки, у якій остаточно забороняється повернення збанкрутілих банків на ринок, а націоналізованих банків — колишнім власникам. Законопроєкт розробили у Нацбанку спільно з депутатами та урядовцями. Очікується, що після його ухвалення Радою повернення ПриватБанку колишнім власникам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову стане неможливим. Водночас олігархи зможуть вимагати від держави компенсації збитків, якщо суд визнає рішення про націоналізацію незаконним;
  2. земельна реформа — відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення, надання власникам земельних паїв права продавати землю. Наразі ж такого права вони не мають, тому операції з продажу заміняють на договори довгострокової оренди, терміни якої інколи складають десятки чи сотні років.

Наразі Україна потребує програми МВФ, адже не може залучати достатні обсяги фінансування на фінансових ринках через кризу, яку спричинила пандемія коронавірусу. Інвесторів більше не приваблюють українські облігації та інші активи. Це може призвести до того, що держава не матиме достатньо коштів для погашення пікових платежів за державним боргом, які настануть у травні, липні та вересні 2020 року.

Фінансування МВФ може надійти як до резервів, так і до бюджету. Більше того, отримання кредиту від МВФ дозволить уряду залучити дешеве фінансування від ЄС та Світового банку.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: