fbpx
Сьогодні
15:31 25 Бер 2020

Вбивство Гандзюк: суд продовжив строки досудового розслідування, будуть допитувати всіх фігурантів справи

Печерський районний суд Києва продовжив термін досудового слідства у справі вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк за підозрою Владиславу Мангеру та Олексію Левіну (Москаленку) ще на чотири місяці — до кінця липня 2020 року.

Про це передає hromadske із приміщення суду. Засідання проходило у закритому режимі, лише за участі сторін, через ризик поширення коронавірусу в Україні.

Прокурори Андрій Сенюк та Ярослав Ущапівський заявили, що для об'єктивного розслідування необхідно допитати підозрюваного Олексія Левіна, якого нещодавно екстрадували з Болгарії, а також провести його спільний допит з іншими фігурантами справи, інші слідчі та процесуальні дії, експертизи та експерименти.

Адвокати просили організувати відеоконференцію на сайті «Судова влада». Про це також просив підозрюваний Олексій Левін, наголошуючи на тому, що суд — це єдине місце, де він може говорити. Однак суд відмовив.

Захисники наголошували на тому, що клопотання підписане неуповноваженою особою — працівником головного управління СБУ. Також, за їхніми словами, щодо Левіна та Мангера існує нібито два ідентичних провадження.

Адвокати виступали проти продовження строків досудового слідства, зазначивши, що терміни вже було продовжено до максимально можливого терміну.

«Наша позиція така, що генеральна прокуратура має прийняти рішення про закриття провадження відносно Мангера, у зв'язку з відсутністю достатніх доказів», — сказав адвокат Олександр Шадрін.

Водночас прокурори пояснили, що досудове слідство продовжували щодо інших фігурантів справи, але не в окремому провадженні щодо Левіна та Мангера. Останнє провадження було призупинене через розшук Левіна.

Підозрюваний Владислав Мангер переконує, що не має відношення до цього злочину і вважає, що до нападу на Гандзюк причетний генерал СБУ Данило Доценко, з яким, за його словами, працювали загибла. Також він наголосив на тому, що не збирається нікуди тікати, попри те, що має паспорти.

Він запевнив, що за більше ніж рік слідство не надало доказів його причетності, натомість «перекреслило політично кар'єру і далі паплюжить життя».

«По-перше, це мотив, який вказаний — вирубка лісу. Півтора року розслідують вирубку лісу, чи є там Мангер? Нема. Ми одна структура, яка приймала рішення про зупинення вирубки. Друге — це політичні виступи покійної Гандзюк. В чому були ці виступи? Це були статті, виступи у пресі? Чи це було декілька постів, де просто згадувалось моє прізвище і все?», — сказав Владислав Мангер.

Він наголосив на тому, що з СБУ співпрацювали й засуджені у справі — Сергій Торбін та «його хлопці». Але Мангер додав, що його підозра ґрунтувалася на свідченнях лише двох осіб.

«Ці два свідки, на якому ґрунтувалася підозра і які називали нібито якогось «Миколайовича». Щодо одного (Сергій Торбін — ред.) ми передали позов до суду, щоб зробити лінгвістичну експертизу, тому що запідозрили, що він читав з папірця, але, на жаль, прокуратура не може знайти диск. По другому (Ігор Павловський — ред.) він чітко сказав 17 грудня слідчому судді про те, що ніякого «Миколайовича» не було. А просто людині потрібно було на той час вийти з в'язниці СБУ і він був готовий свідчити усе що хочете», — сказав Мангер.

Підозрюваний в замовленні нападу на Катерину Гандзюк Владислав Мангер заперечує свою причетність до злочину і запевняє, що не знав про візит свого захисника до Олексія Левіна.

Підозрюваний в організації нападу Олексій Левін (Москаленко) заявив, що заступник генерального прокурора Віктор Трепак змушував його дати покази проти Владислава Мангера, Ігоря Павловського та Миколи Паламарчука.

Він заявив, що коли ще був у болгарській в'язниці, а провадження щодо нього було призупинене, до нього приходив Віктор Трепак та проводив розмови.

«Він був з телефоном і ми домовилися писати усе на папірці. Він мені писав, показував, я йому писав та показував, потім він виходив і забирав свій папірець, я забирав свій. І тоді у Болгарії він написав, що якщо я не дам покази проти Мангера, мою дружину арештують через надуману причину», — сказав Левін.

Він зазначив, що домовився з Трепаком про те, що він не затримує своє перебування в Болгарії, а той забезпечить, аби його права в Україні не порушували. Але, за словами Левіна, порушення прав сталося одразу після потрапляння в Україну.

Також Левіна не влаштовує те, що його помістили до ізолятора тимчасового тримання СБУ.

«Я звертаюся до прокурорів. Я готовий співпрацювати зі слідством, але коли мене переведуть до СІЗО. Я про це заявляв Трепаку від самого початку. Але він розумів, що якщо я буду давати покази, йому доведеться закрити провадження щодо деяких осіб і через свою зацікавленість щодо конкретних осіб, він помістив мене до ІТТ СБУ», — сказав Левін.

Також він заявив, що готовий пройти поліграф щодо двох речей — замовника і кислоти. За його словами, заступник генерального прокурора приходив до нього до ізолятора тимчасового тримання вже в Україні і нібито висунув нові вимоги: «Він мені написав конкретно: «Щодо Мангера в мене є сумніви. Залишімо його в спокою. Але давай покази на Павловського». Коли я сказав, що я нічого не знаю про Павловського, він сказав: «Обирай — або Мангер, або Павловський з Паламарчуком». Я не розумію чому він змінив свою позицію».

Як раніше повідомляло слідство, Олексій Левін влітку 2018 року отримав замовлення на організацію нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк.

Надалі, за даними слідства, Левін залучив до злочину іншого фігуранта справи — Сергія Торбіна, а він знайшов виконавців. Водночас домовленість про напад відбувалася у дворі офісу ще одного фігуранта — Ігоря Павловського, який, стверджує слідство, знав про підготовку злочину. Роль Левіна підтверджується показами інших фігурантів, а також даними слідства.

левін

Фото: Громадське3

Правоохоронці вважають, що Левін надав Торбіну 5 тисяч доларів на реалізацію нападу на Гандзюк. Коли вже затримали виконавців, Торбін просив у Левіна ще 2 тисячі доларів для переховування. Той їх надав.

Слідство окремо встановило, що Левін вже після виїзду з України фінансував родичів фігурантів, щоб ті мовчали. За інформацією слідства, підозрюваний замовник Мангер разом з Левіним запропонували Торбіну два варіанти нападу: облити кислотою або зламати руки та ноги. Безпосередньо з Торбіним контактував Левін.

16 березня Левіна доставили до України. У коментарі hromadske він заявив, що не має жодного відношення до злочину проти Катерини Гандзюк та буде доводити це в українському суді. Також Левін додав, що подаватиме скаргу проти Болгарії до Європейського суду з прав людини.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: