fbpx
Сьогодні
18:29 25 Бер 2020

Україна переходить на літній час в неділю: поспати доведеться трохи менше

Фото pixabay.com

Перехід на літній час в Україні традиційно відбувається в березні. Стрілки потрібно буде перевести на одну годину вперед в останню неділю березня – 29 числа.

Точніше, в ніч з суботи на неділю. Технічно це відбувається в 3:00, але українці можуть підкрутити годинник і вранці. Втім, в сучасному світі за людей час автоматично переводить більшість гаджетів.

Таким чином, в ніч з суботи на неділю кожен українець буде спати на годину менше. Але є і маса позитивних моментів. Один з таких – що світлий час доби також технічно збільшиться.

Існує безліч різних аргументів щодо переведення годиннику на захист того чи іншого варіанту – здоров'я, економія ресурсів та електроенергії, кількість ДТП, злочинність та ін.

Раніше ходили розмови про те, що Україна востаннє переведе годинники 2012 року і залишиться у другому часовому поясі, але уряд не розглядав це питання. Таким чином, і 2018 року, згідно з постановою Кабінету міністрів, процедура пройде без змін останньої неділі березня.

До речі, доведено що ККД людини вищий, коли на вулиці світло. А вночі всі повинні спати. Любителі посиденьок до ранку і інші сови звичайно в обуренні. Але не дарма вчені і природа твердять воєдино: ніч створена для сну. А для адаптації людини до нового режиму йде два тижні після тимчасового переходу.

Зазначимо, що низка країн ЄС також обговорюють питання скасування переведення стрілок годинника через те, що це погано вливає на здоров'я людей.  Так, Фінляндія заявила, що домагатиметься скасування літнього часу в Європейському Союзі після того, як понад 70 тисяч фінів у минулому підписали відповідну петицію.

Як легко перейти на літній час: поради

  1. Лягайте спати щодня на 15 хвилин раніше, ніж напередодні.
  2. Забезпечте собі умови для засинання: провітріть приміщення, засинайте в тиші і темряві, не користуйтеся гаджетами перед сном.
  3. Ідеальна температура для сну – не більше 18-20 градусів за Цельсієм.
  4. Не стимулюйте організм перед сном міцним чаєм, кавою чи алкогольними напоями.
  5. Вечеряйте не пізніше, ніж за 2-3 години перед сном.
  6. Влаштуйте собі піші прогулянки на свіжому повітрі.
  7. Перед переведенням годинників підготуйте собі сніданок і одяг звечора, щоб зекономити трохи часу зранку.
  8. Увімкніть зранку ритмічну музику, вона забезпечить вам бадьорий підйом і надасть позитивної енергії на весь робочий день.
  9. Легко прожене сонливість контрастний душ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: