fbpx
Сьогодні
16:50 25 Бер 2020

"Дефіциту товарів не буде": що робить АТБ під час карантину

Гендиректор найбільшої всеукраїнської мережі супермаркетів "АТБ" Борис Марков заявив, що компанія робить все можливе, аби оперативно забезпечити наявність товарів в магазинах, і ризику дефіциту немає. Крім того, магазини АТБ створили спеціальні умови для забезпечення потреб найбільш уразливих груп людей.

"Останніми днями в інформаційному просторі України масово поширюють недостовірну інформацію про кількість товарів і товарних запасів у магазинах нашої мережі. Відповідально заявляємо – основного товару вистачає, і ситуація з його доступністю поліпшується. Ми закінчуємо наповнення складів і відновлення запасів магазинів, які "вимили" внаслідок ажіотажного попиту минулого тижня. Передумов і ризиків для формування дефіциту товарів в Україні ми не бачимо. Можливе випадання деяких груп через створений ажіотаж, але протягом одного-двох днів ми готові закрити потреби населення країни у продуктах і товарах соціальної категорії", – розповів Борис Марков.

Він зазначив, що через карантин в магазинах зріс попит на овочі і фрукти.

"На сьогодні торгова мережа АТБ нараховує 1095 магазинів у 280 містах усіх областей України. Ажіотажний попит на продукти і товари першої необхідності в різному ступені фіксували скрізь. Його спричинили як запровадження загальнонаціонального карантину, так і нерозуміння людей подальшого розвитку ситуації. У такий час насамперед розкуповують товари тривалого зберігання – крупи, макаронні вироби, консерви, туалетний папір, воду та інше. Потім – овочі і фрукти. Більшість ринків в умовах карантину закрили, у зв'язку із чим відбувається перерозподіл попиту на зазначені товари і, відповідно, потрібна більша їх кількість. Водночас підходи до якості й безпеки товарів у наших магазинах залишаються без змін і під строгим контролем", – повідомив генеральний директор компанії АТБ.

За його словами, основною проблемою на даний момент залишається підвищення цін у постачальників товарів.

"Ситуація із цінами непроста. У період сплеску ажіотажу виникає дефіцит на ринку. Наша компанія працює на мінімальних запасах і максимальному обороті. У нас у перших вибирають дешевші товари, а купуємо ми їх уже за поточною ринковою ціною. Якщо ціна зростає, як зараз, ми змушені першими купувати дорожчий товар. Відповідно, у нас раніше покупці бачать зміну в цінниках. Такі процеси відбуваються і в інших операторів ринку, до того ж, як засвідчує практика, у ще більших розмірах, але тільки з відставанням на кілька днів. Більше на нестабільну ситуацію із цінами впливає те, що більшість постачальників товарів соціальних категорій сьогодні переглядає ціноутворення на свою продукцію. До того ж у кожній групі по-різному. У таких умовах ми переважно ухвалюємо рішення на користь покупця: вважаємо за потрібне насамперед забезпечити наявність товару на полицях магазину. Особливо якщо це стосується соціально значущих продуктів", – підкреслив Борис Марков.

На зростання цін, за його словами, також вплинула різка зміна курсу валют.

"Через брак офіційної комунікації з боку державних структур та органів влади у споживача сформувалася картина подальшого моментального подорожчання продуктів і товарів. Як засвідчують досвід і практика, через відсутність об'єктивної та своєчасної інформації населення прагне позбутися гривні і зробити максимальні запаси товарів тривалого зберігання", – зазначив Марков.

Він спростував інформацію про необґрунтоване підвищення цін на товари в магазинах мережі.

"Спостерігаючи за стрімким поширенням недостовірних відомостей у соціальних мережах, електронних ЗМІ про нібито наявний дефіцит у магазинах торговельної мережі АТБ, про сплановане зростання цін для подальшої "наживи" тощо, у нас є підстави припустити про добре сплановану й підготовлену інформаційну атаку з боку наших недоброзичливців і конкурентів. У їхньому "професіоналізм" та підготовці нам сумніватися не доводиться. З іншого боку, негативна реакція з боку споживачів звучить не тільки в бік АТБ, але й щодо ситуації із цінами на ринку загалом. Особливо в контексті загального нервового настрою на тлі нерозуміння глибини розвитку економічної та медичної кризи, а головне, невизначеності найближчих перспектив. Наша компанія на ринку вже понад 25 років, працює відкрито і прозоро. Ми – лідер зі сплати податків і створення робочих місць у своєму галузевому сегменті. І ми готові в будь-який момент надати всю інформацію про відпускні ціни наших партнерів-постачальників", – резюмував Марков.

Щоб захистити покупців мережі від дій спекулянтів і панікерів, в АТБ оголосили про введення з 18 березня обмежень на продаж товарів в одні руки. Крім того, мережа АТБ на весь період дії загальнонаціонального карантину ввела мораторій на реалізацію оптовими партіями сипучих товарів, бакалії, заморожених продуктів, антибактеріальних та засобів для дезінфекції. Також у компанії повідомили, що вводять вітчизняні аналоги позицій власного імпорту з таких країн, як Італія, Польща, Словаччина та інших.

Також АТБ спільно з обласними та Київською міською державними адміністраціями починає реалізацію проекту щодо забезпечення найбільш вразливих верств населення продуктовими наборами в період карантину. Продуктові набори планується надавати одиноким особам: старше 80 років, громадянам похилого віку, які потребують догляду, та особам з інвалідністю. За попередніми розрахунками соціальним проектом буде охоплено понад 1 мільйон громадян.

Крім того, в АТБ запровадили окремий час відвідувань для літніх людей. Такі заходи вводять, щоб вони безпечно могли здійснити покупки. "З сьогоднішнього дня вводимо для них спеціальний, регламентний час. Щодня, в період дії загальнонаціонального карантину, з 9:00 до 10:00 ранку, магазини мережі АТБ чекають літніх людей для здійснення безпечних покупок", – повідомив генеральний директор корпорації Борис Марков.

Раніше повідомлялося, що АТБ спільно з поштовою службою "Нова Пошта" та онлайн-магазином "Розетка" запускають доставку готових наборів продуктів додому. В рамках пілотного проекту пропонується три різних продуктових набору: маленький, середній, великий. Експеримент запускається в Дніпропетровській області, але найближчим часом проект запустять по всій країні. Набори вже доступні за посиланням.

Нагадаємо, співзасновник "АТБ" відомий український бізнесмен Геннадій Буткевич допоміг лікарням на Житомирщині. Так, "Пержанська рудна компанія", яка входить в його інвестиційну компанію BGV Group, перерахувала 779 000 гривен на придбання засобів індивідуального захисту і дезінфікуючих засобів в медустанови Олевська, а також придбає дороге медичне обладнання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: