“Лікарі без кордонів” нагадали про забезпечення безперервності лікування хворих на туберкульоз під час пандемії COVID-19

У Всесвітній день боротьби з туберкульозом (24 березня), який припав на розпал пандемії COVID-19, ми не повинні забувати про людей, які страждають від туберкульозу. Ризик того, що вони серйозно захворіють або помруть у випадку зараження COVID-19, значно вищий через захворювання, яке вони вже мають.

Тому життєво важливо, щоб пацієнти із туберкульозом мали змогу продовжувати своє лікування, особливо ті, які ізольовані вдома у зв'язку із загальнонаціональним карантином, розповідають у міжнародній медичній гуманітарній організації «Лікарі без кордонів» (Médecins Sans Frontières/MSF). Продовження лікування означатиме не лише те, що такі пацієнти зможуть вилікуватися від туберкульозу, але й те, що вони матимуть кращі умови для одужання від COVID-19 у разі інфікування.

Люди, які живуть з туберкульозом, можуть бути більш вразливими до COVID-19 та його наслідків. Тому «Лікарі без кордонів» хотіли б наголосити на важливості забезпечення безперервного доступу до профілактики, діагностики та лікування у громадах та закладах охорони здоров'я. Оскільки COVID-19 вже ставить у складне становище системи охорони здоров'я розвинених країн, у світовій спільноті спеціалістів у сфері охорони здоров'я зростає занепокоєння щодо можливих наслідків COVID-19 у тих регіонах, де медичні системи не такі міцні, а також щодо того, що люди, які хворіють на туберкульоз, ВІЛ чи інші інфекційні захворювання, опиняться у більшій небезпеці в разі зменшення доступу до медичних послуг. Саме тому важливо, щоб система охорони здоров'я України і надалі забезпечувала повну підтримку послуг з лікування туберкульозу у країні під час надзвичайної ситуації, що склалася у зв'язку з COVID-19.

В Україні «Лікарі без кордонів» працюють спільно з Міністерством охорони здоров'я та Житомирським обласним протитуберкульозним диспансером задля забезпечення ефективного лікування людей, які страждають від хіміорезистентного туберкульозу. У схемах лікування враховується, що є найбільш ефективним для кожного пацієнта на основі міжнародних стандартів, у тому числі – скорочені схеми лікування (тривають 9-12 місяців – на відміну від стандартних 20-24 місяців), нові пероральні препарати (бедаквілін та деламанід), консультування та санітарно-просвітницька діяльність. Ця епідемія змушує шукати новітні рішення, щоб забезпечити людям, хворим на туберкульоз, можливість продовжувати своє лікування. Наприклад, телефонний зв'язок з пацієнтами, щоб переконатися, що вони дотримуються своєї схеми лікування.

«Лікарі без кордонів» зв'язалися з усіма своїми пацієнтами, які перебувають на амбулаторному лікуванні, та надали їм запас ліків на період карантину, а також психосоціальну підтримку. «Лікарі без кордонів» також розширили свою санітарно-просвітницьку діяльність серед усіх пацієнтів, надаючи їм інформацію щодо способів запобігання COVID-19. Крім того, на локаціях проекту було посилено заходи інфекційного контролю.

«Ми повинні зробити усе, що в наших силах, для запобігання та затримання поширення коронавірусу. Але ми також повинні думати і про інші хвороби, гарантувати доступ до медичних послуг та полегшувати страждання», – зазначає Олена Труш, менеджер з медичної діяльності організації «Лікарі без кордонів» у Житомирі.

Довідка:

  • Туберкульоз наразі є інфекційною хворобою, яка забирає найбільше життів у світі. Щороку від туберкульозу помирає близько 1,5 мільйона людей, і ця цифра протягом десятиліть залишається більш-менш незмінною. Сьогодні туберкульоз вражає переважно країни з низьким та середнім рівнем доходу, адже там брак доступу до медичної допомоги та мала кількість заходів з охорони громадського здоров'я дозволяють хворобі поширюватися.
  • Організація «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) – це незалежна міжнародна медична гуманітарна організація, що працює в більш ніж 70 країнах світу. MSF була заснована в 1971 році невеликою групою французьких лікарів та журналістів. Вона отримала Нобелівську премію миру у 1999 році в знак визнання постійних зусиль своїх членів у наданні медичної допомоги в умовах гострих криз, а також підвищення міжнародної обізнаності про потенційні гуманітарні катастрофи.
  • MSF вперше почала працювати в Україні у 1999 році. Сьогодні діяльність MSF в країні зосереджена навколо інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, ВІЛ та гепатит С, а також надання допомоги людям, постраждалим від конфлікту.На світовому рівні MSF займається лікуванням туберкульозу протягом 30 років, часто працює пліч-о-пліч з національними органами охорони здоров'я з метою лікування пацієнтів у найрізноманітніших ситуаціях, включаючи зони затяжних конфліктів, міські нетрі, в'язниці, табори для біженців та сільські райони. Зараз MSF – одна з найбільших неурядових організацій, яка займається лікуванням туберкульозу у всьому світі.
  • Україна вперше визнала наявність епідемії туберкульозу у 1995 році, і ця хвороба і досі становить серйозну проблему у сфері громадського здоров'я. У переліку Всесвітньої організації охорони здоров'я Україна знаходиться серед країн, що мають найбільший тягар захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. Останні дані за 2018 рік, надані Міністерством охорони здоров'я, показують, що в країні від туберкульозу щодня помирало 10 осіб. Рівень успішності лікування мультирезистентного туберкульозу все ще залишається нижче 45%.

Свіжі дописи

  • Новини

Армія рф формує війська для можливої майбутньої наступальної операції на Харків, але захопити місто не зможе, – ISW

Російські військові передислокували частину військ до Курської області, а також формують угруповання військ для можливої ​​майбутньої… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Україна знаходиться за крок до запрошення в НАТО, – Шмигаль

Київ розраховує, що рішення щодо заявки України на членство в НАТО ухвалять у липні -… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

путін доручив провести навчання із застосування ядерної зброї у відповідь “на провокаційні заяви й погрози” Заходу

Міністерство оборони росії заявило, що за дорученням правителя країни-агресора володимира путіна "найближчим часом" проведе навчання… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

В Україні у соцмережах до “Євробачення-2024” запустили глобальний проєкт на підтримку українських жінок “СвітНаЇїПлечах”. Про старт… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Унаслідок операції ГУР у Криму знищено швидкісний катер ворога

У тимчасово окупованому Криму внаслідок операції підрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України Group 13… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

СБУ затримала агентурну групу фсб, яка готувала масовані авіаудари по Україні напередодні Великодня

Служба безпеки затримала агентурну групу фсб, яка готувала координати для масованих авіаобстрілів Київської, Черкаської, Полтавської,… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.