fbpx
Сьогодні
Інфографіка 17:24 24 Бер 2020

Скільки живе коронавірус на різних поверхнях

Вчені дослідили, яка життєздатність коронавірусу на різних поверхнях.

Про це повідомляє фаховий центр Medscape.

Найменше вірус затримується на алюмінієвих поверхнях — 2−8 годин. На хірургічних рукавичках він залишається 8 годин. Далі в порядку зростання:

  • Сталь — 48 годин
  • Дерево — 4 дні
  • Скло — 4 дні
  • Папір — 4−5 днів
  • Пластик — 5 днів

На сторінці Medscape зазначено, що в повітрі вірус залишається життєздатним до трьох годин. Для порівняння дослідження The Journal of Infection призводить вірус грипу — на поверхнях він «живе» всього 48 годин.

Скільки живе коронавірус на різних поверхнях

Автори також виявили, що коронавіруси можна ефективно знищувати звичайними побутовими антисептиками для рук і поверхонь з вмістом спирту більш ніж 70% і шляхом піддавання високим температурам тривалий час.

Ще одне дослідження, яке опублікували у медичному журналі New England Journal of Medicine, також дає приблизно такі ж дані.

Дослідники імітували процес поширення вірусу навколо зараженої людини при чханні і кашлі під час дотику до предметів з різних матеріалів.

Щоб зімітувати чхання, вони використовували спеціальний розпилювальний аерозоль. Потім досліджували, як довго вірус збережеться на різних поверхнях.

Найдовше вірус утримується на пластику – до 72 годин. Близько 50 годин він може прожити на сталі, 20 годин – на картоні і 4 години – на міді.

Також учені порівняли виживання COVID-19 з виживанням збудника атипової пневмонії. Результати виявилися схожими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: